wall-street.ro

Sindicaliștii, nemulțumiți de majorările recente ale salariului minim în domeniul construcțiilor (DOC)

Salariul minim stabilit în domeniul construcțiilor este insuficient, iar sindicatele vor insista ca acesta să fie stabilit la nivel de 6000 mii lei. Declarația a fost făcută de către Victor Talmaci, președintele Federației „Sindicons”. Reacția vine după ce, recent, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a semnat cu partenerii sociali din ramura construcțiilor un acord care prevede majorarea salariilor angajaților din acest domeniu, din 1 octombrie.

Potrivit documentului, salariul minim tarifar pentru categoria I de calificare va constitui 3815 de lei (până acum a constituit 3100 de lei).

Acordul mai prevede ca valoarea minimă a salariului pentru unitățile care aplică sisteme netarifare de salarizare să fie de 2935 lei pentru muncitorii necalificați; 3522 lei pentru muncitorii de calificare medie, 4109 lei pentru muncitori de calificare superioară, iar pentru specialiști – la nivel de 4402 lei.

Potrivit lui Victor Talmaci, președinte al Federației „Sindicons”, procesul de negocieri a fost unul anevoios și a durat mai bine de 2 ani. Deși au fost obținute unele realizări, liderul sindical susține că sindicatele vor insista în continuare ca salariul minim în ramură să fie stabilit la nivel de 6000 mii lei.

„Este important ca întreprinderile să se conformeze deciziilor prevăzute în Acordul încheiat pentru a diminua nivelul economiei „tenebre”, iar salariații, la rândul lor, să nu accepte salarii derizorii”, a conchis liderul sindical.

Pe 17 septembrie, atunci când a fost semnat acordul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a declarat că oamenii din domeniul construcțiilor trebuie stimulați financiar, iar salariile acestora vor crește de la 1 octombrie 2021.

„Oamenii din domeniul construcțiilor trebuie motivați. Dacă anterior salariul mediu în domeniul construcțiilor agreat în Convenția Colectivă în Ramură era 8.902 lei, începând cu 1 octombrie al anului curent, acesta va fi 10.957 lei”, a remarcat Andrei Spânu.

Acordul de modificare a Convenției Colective în Ramura Construcțiilor pentru Anii 2018 – 2022 cu partenerii sociali a fost semnat de către Federația Sindicatelor de Construcții și Industria Materialelor de Construcții „Sindicons”, Federația Patronală a Constructorilor Drumarilor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „Condrumat” și Federația Patronatului din Construcții și Producerea Materialelor de Construcții.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: