SIS-ul neagă că ar fi știut despre faptul că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus urma să fie răpit
Full Article 2 minutes read

SIS-ul neagă că ar fi știut despre faptul că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus urma să fie răpit

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate neagă categoric şi resping cu fermitate informațiile precum că instituția ar fi deținut informații prealabile cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean, Nicolae Ceaus, pe teritoriul Republicii Moldova. Reacția a fost publicată pe 5 aprilie.

Într-o declarație de presă, reprezentanții SIS au dat asigurări că își realizează atribuțiile în strictă conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea drepturilor omului, inclusiv ale cetățenilor străini pe teritoriul național.

„Condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm alegațiile privind implicarea instituției în activități ce depășesc cadrul legal. Menționăm că, SIS monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor, precum și acordă suport, potrivit competențelor, în vederea aprecierii și calificări juridice a faptelor reclamate”, se arată în comunicat.

***

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potriivt poliției, bărbatul de 54 de ani din curtea blocului în care locuia.

Pe 5 aprilie, președinta țării Maia Sandu a venit cu o reacție despre acest caz. Șefa statului a calificat situația drept „inadmisibilă” și a solicitat acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: