Socialiștii cer de la SIS dovezi despre planul de destabilizare a Republicii Moldova
Full Article 3 minutes read

Socialiștii cer de la SIS dovezi despre planul de destabilizare a Republicii Moldova

Partidul Socialiștilor (PSRM) cere Serviciului Informație și Securitate (SIS) să prezinte materialele care confirmă declarațiile președintelui ucrainean Vladimir Zelenski despre planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. În caz că dovezile nu vor fi prezentate formațiunea va califica informațiile drept „o încercare de a atrage țara noastră într-un conflict militar”. 

Într-un comunicat publicat, pe 9 februarie, PSRM a declarat că „pledează pentru independența, integritatea teritorială, suveranitatea și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova și fiind categoric împotriva unor scenarii care atrag țara în conflicte militare și jocuri geopolitice”

„De asemenea, socialiștii se vor opune tentativelor forțelor externe de a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

Potrivit socialiștilor, SIS „a confirmat în grabă declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski”. Astfel, ei insistă pe publicarea imediată a tuturor materialelor despre activitățile subversive menite să submineze statul Republicii Moldova, să destabilizeze și să încalce ordinea publică.

„În caz că asemenea informații nu vor fi prezentate, le vom califica drept provocatoare, menite să destabilizeze situația social-politică din Moldova, precum și o nouă încercare de a atrage țara noastră într-un conflict militar”, se menționează în comunicat.

PSRM susține că toate aceste acțiuni au un singur scop – „păstrarea puterii cu orice preț, interzicerea opoziției, lichidarea mass-mediei nedorite, cenzură și interzicerea alegerilor democratice”.

„Astfel de planuri vor avea o reacție dură din partea poporului și a Legii. Solicităm atât autorităților moldovenești, cât și tuturor partenerilor internaționali să nu admită și să nu ignore încercările de destabilizare a situației și provocările la adresa Republicii Moldova. Țara noastră are nevoie de acțiuni și declarații echilibrate, clare și verificate”, se arată în declarație.

***

Amintim că în cadrul discursului său din plenul Consiliului European, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.

Urmare a declarațiilor președintelui Ucrainei, șefa statului Maia Sandu a dat asigurări că este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu Vladimir Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune.

„Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, au precizat reprezentanții Preşedinţiei.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: