La următoarea ședință a parlamentului, socialiștii vor cere crearea unei comisii de anchetă pe marginea răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Grigore Novac, în cadrul unui briefing de presă din 5 aprilie.
Socialiștii acuză Serviciul de Informații și Securitate (SIS), dar și pe președinta țării Maia Sandu de faptul că ar fi cunoscut despre răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.
„Pentru a nu lăsa loc de interpretare, cel mai probabil, la următoarea ședință a parlamentului, socialiștii vor veni cu o inițiativă de a crea o comisie de anchetă pentru a elucida cum a fost posibil să fie răpit un cetățean străin, fie el și certat cu legea”, a mai spus Novac.
Amintim că reprezentanții SIS au venit pe 5 aprilie cu o declarație publică, în cadrul căreia au negat vehement faptul că ar fi știut despre faptul că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus urma să fie răpit. Contactată de NM, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a șefei statului a declarat că Maia Sandu și-a expus poziția cu privire la acest subiect în în dimineața zilei. Șefa statului a calificat situația drept „inadmisibilă” și a solicitat acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate.
***
Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potriivt poliției, bărbatul de 54 de ani din curtea blocului în care locuia.
Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.