Parlamentul Republicii Moldova

Socialiștii propun crearea unei comisii de anchetă privind răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus

La următoarea ședință a parlamentului, socialiștii vor cere crearea unei comisii de anchetă pe marginea răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Grigore Novac, în cadrul unui briefing de presă din 5 aprilie.

Socialiștii acuză Serviciul de Informații și Securitate (SIS), dar și pe președinta țării Maia Sandu de faptul că ar fi cunoscut despre răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

„Pentru a nu lăsa loc de interpretare, cel mai probabil, la următoarea ședință a parlamentului, socialiștii vor veni cu o inițiativă de a crea o comisie de anchetă pentru a elucida cum a fost posibil să fie răpit un cetățean străin, fie el și certat cu legea”, a mai spus Novac.

Amintim că reprezentanții SIS au venit pe 5 aprilie cu o declarație publică, în cadrul căreia au negat vehement faptul că ar fi știut despre faptul că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus urma să fie răpit. Contactată de NM, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a șefei statului a declarat că Maia Sandu și-a expus poziția cu privire la acest subiect în în dimineața zilei. Șefa statului a calificat situația drept „inadmisibilă” și a solicitat acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate.

***

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potriivt poliției, bărbatul de 54 de ani din curtea blocului în care locuia.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: