ABS Recycling Moldova

Soluția lui Ceban pentru angajații ABS Recycling care ar putea fi concediați. Unde ar putea lucra?

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a reluat în cadrul ședinței primăriei din 25 ianuarie subiectul privind închiderea companiei de sortare a deșeurilor din capitală ABC Recycling. Edilul a cerut să fie făcute publice contractele a celor 200 de angajați care ar urma să rămână fără serviciu și a dat de înțeles că aceștia ar putea fi angajați în cadrul î.m. Regia Autosalubritate. Între timp, reprezentanții companiei au anunțat că aceasta va continua să activeze, însă într-un mod diferit.

În cadrul ședinței primăriei, primarul Ion Ceban a venit cu precizări despre compania de sortare a deșeurilor ABS Recycling. Edilul a dat de înțeles că reprezentanții acesteia ar urmări, de fapt, să efectueze presiuni asupra autorităților municipale, pentru a obține un venit mai mare.

„Opțiunile care sunt formulate sunt de această natură: „ori ne cumpărați cu 200 mln de lei, aproximativ” – asta e pretinsa investiție, „ori ne plătiți cu 50 mln de lei anual pentru ceea ce facem”. Ceea ce fac ei este că își scot gunoaiele de care au nevoie, plasticul ș.a.m.d. și fac business din asta”, a declarat edilul.

Ion Ceban a mai spus că ar trebui să existe mai multă transparență în acest domeniu.

„Cel mai probabil, va fi făcut un proces public transparent, un parteneriat public-privat, deși va fi mai de durată. În toată lumea, ceea ce ține de sortarea deșeurilor, este un business. Și nu trebuie să dați vina pe noi că poate nu sunt atât de bune condițiile finale la care ieșiți”, a declarat Ceban.

Edilul s-a referit și la informația privind faptul că circa 200 de angajați ar putea rămâne fără un loc de muncă dacă uzina de sortare a deșeurilor se va închide.

„Și faptul că „noi ne închidem, 200 de oameni rămân fără muncă”… eu insist să fie făcute publice contractele de muncă cu aceste persoane și rog Regia Autosalubritate ca, în cazul în care compania își sistează activitatea, aceste persoane să fie în vizorul Autosalubritate, pentru a fi angajate la acele locuri în care sunt disponibile în cadrul Regiei. Și tot șantajul public pe la diferite emisiuni, să ne judecați fără a clarifica situația, cred că nu este etic. Mă refer la unii jurnaliști care se cred experți în toate domeniile. Nu municipalitatea închide compania și nu este vorba despre tot gunoiul care era sortat: doar o parte, atât cât era nevoie de cei de la companie”, a mai spus Ceban.

În ajun, reprezentanții companiei ABC Recycling au anunțat că vor continua să activeze, însă nu vor mai fi sortate deșeurile din containerele de culoare gri, iar „dependența de deciziile politice” ca fi exclusă.

♻️Continuăm să colectăm separat acasă și să aruncăm ambalajele în plasa metalică ABS și containerul galben…

Publicată de ABS Recycling Moldova pe Duminică, 24 ianuarie 2021

„Vă anunțăm că noi nu ne retragem de pe piață, dimpotrivă vom activa mai intens, după alt model de lucru, care exclude dependența de deciziile politice”, au scris aceștia pe pagina de Facebook.

***

Săptămâna trecută, directorul general al companiei de sortare a deșeurilor ABS Recycling Moldova Serghei Balica a anunțat că aceasta își va sista activitatea începând cu 25 ianuarie. În anunț se menționa că, în lipsa susținerii din partea autorităților publice locale, compania este condamnată falimentului și că peste 200 de angajați își vor pierde locul de muncă.

În replică, primarul Ion Ceban a declarat că reprezentanții ABS Recycling Moldova ar încerca, de fapt, să șantajeze autoritățile municipale.

Mai mult de o treime din deșeurile produse în Moldova revin capitalei. În curțile din mun. Chișinău sunt instalate peste 10 mii de containere pentru gunoi. Peste 2 mii dintre acestea sunt pentru sortarea deșeurilor menajere: 1360 pentru plastic, 320 – pentru hârtie, iar alte 320 – pentru sticlă. În 2018, întreprinderea municipală Regia Autosalubritate a reciclat 177 tone de hârtie, plastic, sticlă și metal.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: