Facebook/Andrei Spînu

Spînu, nevoit să părăsească o emisiune de la Comrat, după apariția unui membru al echipei lui Șor: „În schimb, am avut o discuție bună cu oamenii”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a părăsit studioul postului public de televiziune din Găgăuzia GRT, unde participa la o emisiune, după ce și-a făcut apariția un membru al echipei oligarhului fugar Ilan Șor. Informația a fost confirmată chiar de Andrei Spînu, care a precizat că „nu a vrut să stea la masă” cu o persoană afiliată lui Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Incidentul a avut loc pe 28 martie. 

Mă întorc din orașul Comrat, Găgăuzia. Am fost invitatul emisiunii la GRT. Din păcate, emisiunea a fost întreruptă de un personaj afiliat grupului criminal organizat. Am decis să ies din studiou și să nu stau la masă cu ei. În schimb, când am ieșit din clădire, am avut o discuție bună cu oamenii care au fost aduși acolo, la intrare”, a scris ministrul Spînu pe Facebook.

Andrei Spînu a menționat că le-a vorbit persoanelor prezente despre proiectele Guvernului pentru autonomia găgăuză și a răspuns „falsurilor” răspândite în regiune.

Le-am explicat oamenilor care au fost acțiunile guvernului pentru primăriile din Găgăuzia. Am răspuns falsurilor care sunt distribuite în regiune și i-am asigurat că vom susține în continuare dezvoltarea întregii țări. Sunt sigur că oamenii văd și înțeleg proiectele pe care le realizăm. Vom continua să discutăm cu oamenii și să le spunem ceea ce facem pentru a îmbunătăți condițiile de viață în localitățile lor. În Găgăuzia se implementează peste 20 proiecte prin Programul Național Satul European, 10 proiecte de dezvoltare regională și se construiesc drumuri (ocolirea Comrat, Vulcănești). Guvernul construiește și vom continua să investim în fiecare localitate. Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești sunt Moldova”, a spus acesta.

Facebook/Andrei Spînu

Precizăm că, potrivit unor imagini video, mai mulți membri ai echipei bașcanului Evghenia Guțul – susținută de Șor – împreună cu câteva zeci de localnici l-au întâmpinat pe ministrul Spînu în fața sediului GRT din Comrat.

Membrii echipei guvernatoarei autonomiei găgăuze i-au reproșat lui Andrei Spînu că președinta Maia Sandu nu a inclus-o pe Guțul în componența Guvernului, la aproape un an după ce a fost învestită în funcție, dar și că, după ce prevederile din Codul fiscal care stipulau că TVA-ul va fi reintors din bugetul Găgăuziei, nu din cel național a fost declarată neconstituțională, deputatul PAS Radu Marian a anunțat că se va interveni printr-o nouă lege.

Iar vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei Ilia Guzun i-a reproșat faptul că drumurile Comrat-Cantemir și Comrat-Basarabeasca nu se repară.

Pentru a repara toate drumurile regionale și naționale din Moldova, care însumează circa 6 mii de kilometri, sunt necesare 7 miliarde de euro. (…) Astăzi, în bugetul național (Fondul rutier – n. r.) sunt 100 de milioane de euro. Dacă vom aloca 100 de milioane de euro, anual, pentru drumurile din țară, vor fi necesari 70 de ani pentru a le repara”, i-a răspuns Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a adăugat că din cele 100 milioane de lei bugetate anual, suma este repartizată pentru repararea drumurilor din diferite regiuni ale țării. Astfel, Andrei Spînu a menționat că, în anul 2021, Guvernul a locat Găgăuziei pentru reabilitarea drumurilor 42 milioane, în 2022 – 92 milioane de lei, iar în 2023 – 37 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: