Spînu, printre cei mai bogați politicieni? În 2023, a câștigat de două ori mai mulți bani decât Sandu, Recean și Grosu împreună
Full Article 3 minutes read

Spînu, printre cei mai bogați politicieni? În 2023, a câștigat de două ori mai mulți bani decât Sandu, Recean și Grosu împreună

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, și-a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023. Oficialul declară, pentru anul trecut, venituri în mărime totală de aproape 4,1 milioane lei. Suma este de aproape 2,5 ori mai mare decât veniturile cumulative raportate de președinta țării, Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru 2023.

Spînu, ministru cu venituri de milioane, aproape dublate într-un an

Ministrul Andrei Spînu a obținut, anul trecut, de la Guvern, aproape 395 de mii de lei. Aici este inclus salariul, precum și rambursarea costurile pentru deplasările peste hotare. Peste 140 de mii de lei, oficialul i-a primit de la Președinție, unde a activat o perioadă în calitate de consilier al șefei statului, până la numirea în funcția de ministru. Totuși, cei mai mulți bani au ajuns în contul lui Andrei Spînu de peste hotare. Oficialul a declarat dividente în mărime de 184 de mii de euro, echivalentul a peste 3,5 milioane lei.

Suma veniturilor declarate de ministrul Infrastructurii se ridică, cumulativ, așadar, la aproape 4,1 milioane lei. Comparativ, în 2022, Andrei Spînu declara venituri de aproape 2,7 milioane lei.

De menționat că veniturile oficialului au depășit veniturile Maiei Sandu, ale lui Dorin Recean și Igor Grosu cu aproape 2,5 ori, luate împreună. De exemplu, comparativ cu veniturile premierului Dorin Recean (aproape 1,3 milioane), cele ale lui Andrei Spînu sunt de aproape 3 ori mai mari. Față de președinta Maia Sandu (512 mii lei), Andrei Spînu a primit anul trecut de 8 ori mai mulți bani, iar față de speakerul Igor Grosu (679 mii) – de șase ori mai mult.

Casă, apartamente și mașini

Familia ministrului deține două autoturisme – un Audi Q5 de aproape 20 mii euro (380 mii lei) și un Volkswagen Tiguan estimat la 27 mii dolari (479 mii lei) – și locuiește într-o casă de 125 de metri pătrați, din 2018. Bunul imobil este evaluat la peste 4,7 milioane lei.

Comparativ cu 2022, în 2023 ministrul mai declară două apartamente, ambele de aproape 59 de metri pătrați, în valoare de aproape 103 mii euro, adică echivalentul a circa 2 milioane de lei. Bunurile, cu cotă parte de 100%, au fost dobândite, declară Spînu, printr-o „promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare bunuri viitoare”.

La fel, familia Spînu deține 6 terenuri, dobândite în perioada 2017-2020.

Conturi bancare și cheltuieli

Ministrul Infrastructurii deține 11 conturi bancare, în care deține circa 950 mii lei. Marea majoritate, sunt deschise în Moldova, însă deține conturi și în România, și în Lituania. Comparativ, în 2022 Spînu declara 14 conturi bancare, pe care deținea circa 445 mii lei.

La capitolul cheltuieli, Spînu anunță anul trecut a beneficiat de servicii de turism și/sau tratament în valoare de 35 de mii de euro, echivalentul a circa 674 de mii de lei. Aproape 10 mii euro (circa 200 mii lei) Spînu i-a cheltuit pentru servicii educaționale și circa 300 mii lei – pentru reparație și instalarea panourilor solare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: