foodbusiness.net

Sprijin financiar pentru grupurile de producători agricoli, în primii 5 ani de activitate

Grupurile de producători agricoli vor beneficia de sprijin financiar în primii 5 ani de activitate. În cadrul ședinței de astăzi, 11 decembrie, guvernul a operat o serie de modificări la legea privind grupurile de producători agricoli şi asociaţiile acestora.

Astfel, în primul an, sprijinul va constitui 15% din valoarea producției comercializate – pentru grupurile specializate în producerea și comercializarea  produselor de origine animală și 13% – pentru grupurile specializate în  producție vegetală. În următorii ani, procentul se va micșora, ajungând în al cincilea an până la 7% și, respectiv, 5%. Sprijinul maximal anual nu va depăși 1,5 mln lei per grup de producători.

Totodată, au fost excluse cerințele de autentificare notarială și alte cerințe care, în opinia producătorilor agricoli, birocratizau  procedura de obținere a sprijinului financiar.

Proiectul de lege concretizează competenţelor atribuite AIPA,  care reglementează condiţiile de constituire a grupurilor de producători, precum și de recunoaștere a acestora.

Documentul specifică și responsabilitățile producătorilor în calitate de membri ai grupului. Aceste prevederi se referă la angajamentul membrilor de a achita contribuţiile financiare necesare pentru finanţarea grupului de producători, dar și suportarea riscurilor asociate acordării sprijinului financiar din partea AIPA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: