În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică în perioada 30 noiembrie 2020 -15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică din 27 noiembrie. În context, au fost adoptate mai multe restricții.
Autoritățile au decis că în perioada 30 noiembrie 2020-15 ianuarie 2021 va fi în vigoare starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
– se interzice din 28 noiembrie activitatea cluburilor de noapte, karaoke, discotecilor și a ringurilor de dans;
– se interzice, din 30 noiembrie, desfășurarea activităților de deservire de tip restaurante, baruri, cafenele, cantine în intervalul orelor 22:00-07:00 (Va fi permisă livrarea la domiciliu a produselor);
– se interzice organizarea și desfășurarea competițiilor sportive, a conferințelor științifice și a olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor (se va permite desfășurarea exclusiv pe platforma online);
– se interzice desfășurarea activităților cu prezența spectatorilor a teatrelor, cinematografelor, caselor de cultură (rămân permise repetițiile);
– se recomandă conducătorilor instituțiilor publice și private să organizeze un program flexibil pentru angajați.
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că spitalele din mun. Chișinău sunt pline în proporție de 90%, iar cele din raioane în proporție de 85%. În context, în decurs de o săptămână, va fi activat și Spitalul Ftiziopneumologic din capitală.
„În prima etapă este vorba de 130 de locuri, dar la următoarea etapă vor fi încă 100 de locuri. Capacitatea estimată este de 260 de locuri pentru profilul COVID, ceea ce ne va permite să continuăm spitalizarea. O rezervă mai există într-o aripă a Spitalului de Psihiatrie, unde mai avem 80 de locuri care pot fi activate, fără a include cele 200 de locuri pe care le-am pregătit la Centrul de Triaj Moldexpo”, a precizat Dumbrăveanu.
Ministrul a mai precizat că speră ca, în scurt timp, în Republica Moldova să ajungă 20 de mii de teste rapide, 300 de concentratoare de oxigen și ventilatoare. Achiziția este coordonată cu OMS.
Viorica Dumbrăveanu a mai declarat că este cod roșu în sănătate publică la nivel național și nu mai are rost împărțirea unităților teritorial-administrative pe diferite culori. Cele mai afectate regiuni sunt: mun. Chișinău, Edineț, stânga Nistrului, Briceni, Anenii Noi și Ialoveni.
Premierul Ion Chicu a declarat că s-a adresat omologilor săi din țările baltice – Letonia și Lituania cu rugămintea ca, din cotele de vaccinuri anti-Covid pe care le vor primi din partea UE, să aloce o parte și Republicii Moldova.
„De asemenea, voi discuta cu omologul meu din Ungaria, cu colegii din România, ne-am adresat Federației Ruse. Pe măsură ce aceste vaccinuri vor intra în faza de producere, după ce vor trece toate etapele de testare, sperăm să avem această livrare”, a declarat Chicu.
Reprezentantul OMS în Republica Moldova a declarat că în acest ritm, în lunile ianuarie-februarie vom înregistra încă circa 100 de mii de cazuri noi, dintre care 25 000 vor necesita spitalizare.
Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică o puteți studia AICI.