chicu
Максим Андреев, NewsMaker

Stare de urgență în sănătate publică până pe 15 ianuarie 2021. Cluburile se închid, iar restaurantele vor funcționa până la ora 22:00

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică în perioada 30 noiembrie 2020 -15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică din 27 noiembrie. În context, au fost adoptate mai multe restricții. 

Autoritățile au decis că în perioada 30 noiembrie 2020-15 ianuarie 2021 va fi în vigoare starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

– se interzice din 28 noiembrie activitatea cluburilor de noapte, karaoke, discotecilor și a ringurilor de dans;

– se interzice, din 30 noiembrie, desfășurarea activităților de deservire de tip restaurante, baruri, cafenele, cantine în intervalul orelor 22:00-07:00 (Va fi permisă livrarea la domiciliu a produselor);

– se interzice organizarea și desfășurarea competițiilor sportive, a conferințelor științifice și a olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor (se va permite desfășurarea exclusiv pe platforma online);

– se interzice desfășurarea activităților cu prezența spectatorilor a teatrelor, cinematografelor, caselor de cultură (rămân permise repetițiile);

– se recomandă conducătorilor instituțiilor publice și private să organizeze un program flexibil pentru angajați.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că spitalele din mun. Chișinău sunt pline în proporție de 90%, iar cele din raioane în proporție de 85%. În context, în decurs de o săptămână, va fi activat și Spitalul Ftiziopneumologic din capitală.

„În prima etapă este vorba de 130 de locuri, dar la următoarea etapă vor fi încă 100 de locuri. Capacitatea estimată este de 260 de locuri pentru profilul COVID, ceea ce ne va permite să continuăm spitalizarea. O rezervă mai există într-o aripă a Spitalului de Psihiatrie, unde mai avem 80 de locuri care pot fi activate, fără a include cele 200 de locuri pe care le-am pregătit la Centrul de Triaj Moldexpo”, a precizat Dumbrăveanu.

Ministrul a mai precizat că speră ca, în scurt timp, în Republica Moldova să ajungă 20 de mii de teste rapide, 300 de concentratoare de oxigen și ventilatoare. Achiziția este coordonată cu OMS.

Viorica Dumbrăveanu a mai declarat că este cod roșu în sănătate publică la nivel național și nu mai are rost împărțirea unităților teritorial-administrative pe diferite culori. Cele mai afectate regiuni sunt: mun. Chișinău, Edineț, stânga Nistrului, Briceni, Anenii Noi și Ialoveni.

Premierul Ion Chicu a declarat că s-a adresat omologilor săi din țările baltice – Letonia și Lituania cu rugămintea ca, din cotele de vaccinuri anti-Covid pe care le vor primi din partea UE, să aloce o parte și Republicii Moldova.

„De asemenea, voi discuta cu omologul meu din Ungaria, cu colegii din România, ne-am adresat Federației Ruse. Pe măsură ce aceste vaccinuri vor intra în faza de producere, după ce vor trece toate etapele de testare, sperăm să avem această livrare”, a declarat Chicu.

Reprezentantul OMS în Republica Moldova a declarat că în acest ritm, în lunile ianuarie-februarie vom înregistra încă circa 100 de mii de cazuri noi, dintre care 25 000 vor necesita spitalizare.

Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică o puteți studia AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS, înregistrat oficial în cursa electorală: CEC a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, 101 candidați la funcția de deputat pe lista Partidului „Partidul Acțiune și Solidaritate” pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. PAS este primul partid înregistrat oficial în cursa electorală.

CEC a înregistrat simbolul electoral al partidului pentru participare la scrutin. Totodată, a confirmat candidatura lui Sergiu Gherciu în calitate reprezentant al formațiunii la CEC. De asemenea, a fost desemnată persoana responsabilă de finanțe (trezorier) pentru campania electorală.

CEC menționează că acei candidați înregistrați care dețin funcții publice trebuie să-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale. În caz contrar, nesuspendarea va duce la anularea înregistrării și excluderea candidatului din lista concurentului electoral.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe pe 29 august 2025.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: