„Starea de sănătate nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”. Asociația Promo-LEX, despre mesajele de ură în raport cu persoana infectată cu COVID-19

Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu persoana infectată de COVID-19 care a fost diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova. 

Potrivit sursei citate, după ce în presă au apărut informații despre primul caz de coronavirus, au fost înregistrate numeroase comentarii de discurs de ură și instigare la discriminare împotriva persoanei infectate.

În acest sens, Asociația Promo-LEX menționează că „în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, orice cetățean, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”.

De asemenea, Asociația Promo-LEX reiterează că libertatea de exprimare reprezintă un pilon fundamental pentru orice stat democratic și nu contestă importanța acesteia.

„Cu toate acestea, considerăm că prețul libertății de exprimare nu poate fi ura și intoleranța în societate. Mesajele de ură și instigare la discriminare, care nu sunt altceva decât manifestarea intoleranței și a fricii, nu pot fi acceptate într-un stat democratic”, se mai anunță în comunicat.

În acest sens, Asociația Promo-LEX îndeamnă:

– autoritățile publice și reprezentanții acestora, în special Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să informeze echidistant despre răspândirea COVID-19 și să se abțină de a da calificative în privința pacienților infectați
– cetățenii Republicii Moldova să nu instige la ură și discriminare împotriva persoanelor infectate de COVID-19 și să se abțină de la promovarea unor mesaje discriminatorii în spațiul public și în spațiul online
– instituțiile media să monitorizeze și să gestioneze comentariile ce apar pe marginea știrilor în general, și a celor despre COVID-19, în special

Amintim că sâmbătă, 7 martie, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani, care a revenit din Italia. Bolnava se află într-o boxă separată și nu are contact cu niciun pacient, doar cu un medic și două asistente.

În legătură cu acest caz, în cadrul ședinței Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică, autoritățile au instituit cod portocaliu la nivel național.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

TVR

Temperaturi de până la +38°C, în Moldova. Meteorologii anunță Cod galben și portocaliu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis joi, 24 iulie, o avertizare meteorologică de caniculă valabilă pentru ziua de vineri, 25 iulie. Potrivit prognozelor, în funcție de regiune, vor fi în vigoare două tipuri de coduri: Galben și Portocaliu.

Codul Galben întră în vigoare în nordul și parțial în centrul țării, unde temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C. În schimb, Codul Portocaliu a fost emis pentru sudul și parțial centrul Republicii Moldova, unde mercurul din termometre va urca până la +36…+38°C.

SHS

Meteorologii avertizează că valul de căldură prognozat pentru vineri poate avea consecințe serioase asupra sănătății populației, în special pentru copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice. În acest context, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00–18:00, să se hidrateze corespunzător, să poarte haine lejere, de culori deschise, și să mențină un ambient răcoros în locuințe.

Valul de căldură crește și riscul izbucnirii incendiilor de vegetație. Pentru prevenirea acestora, autoritățile reamintesc populației să nu arunce țigări aprinse în iarbă sau în zonele verzi și să manifeste o atenție sporită în spațiile naturale sau în apropierea terenurilor uscate.

Totodată, părinții sunt îndemnați să nu lase copiii nesupravegheați în încăperi închise sau în autovehicule, nici măcar pentru perioade scurte de timp, întrucât temperaturile pot deveni rapid periculoase.

În sprijinul populației în această perioadă, Primăria Chișinău a amplasat corturi anticaniculă în zonele publice aglomerate. În aceste puncte, oamenii pot beneficia gratuit de apă potabilă, iar persoanele din grupurile vulnerabile pot solicita sprijin medical, inclusiv măsurarea tensiunii arteriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: