„Starea de sănătate nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”. Asociația Promo-LEX, despre mesajele de ură în raport cu persoana infectată cu COVID-19

Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu persoana infectată de COVID-19 care a fost diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova. 

Potrivit sursei citate, după ce în presă au apărut informații despre primul caz de coronavirus, au fost înregistrate numeroase comentarii de discurs de ură și instigare la discriminare împotriva persoanei infectate.

În acest sens, Asociația Promo-LEX menționează că „în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, orice cetățean, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”.

De asemenea, Asociația Promo-LEX reiterează că libertatea de exprimare reprezintă un pilon fundamental pentru orice stat democratic și nu contestă importanța acesteia.

„Cu toate acestea, considerăm că prețul libertății de exprimare nu poate fi ura și intoleranța în societate. Mesajele de ură și instigare la discriminare, care nu sunt altceva decât manifestarea intoleranței și a fricii, nu pot fi acceptate într-un stat democratic”, se mai anunță în comunicat.

În acest sens, Asociația Promo-LEX îndeamnă:

– autoritățile publice și reprezentanții acestora, în special Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să informeze echidistant despre răspândirea COVID-19 și să se abțină de a da calificative în privința pacienților infectați
– cetățenii Republicii Moldova să nu instige la ură și discriminare împotriva persoanelor infectate de COVID-19 și să se abțină de la promovarea unor mesaje discriminatorii în spațiul public și în spațiul online
– instituțiile media să monitorizeze și să gestioneze comentariile ce apar pe marginea știrilor în general, și a celor despre COVID-19, în special

Amintim că sâmbătă, 7 martie, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani, care a revenit din Italia. Bolnava se află într-o boxă separată și nu are contact cu niciun pacient, doar cu un medic și două asistente.

În legătură cu acest caz, în cadrul ședinței Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică, autoritățile au instituit cod portocaliu la nivel național.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Întrevedere istorică, la Londra. Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul Keir Starmer: Am discutat cum putem face Moldova mai puternică

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut pe 23 iulie o întrevedere oficială cu prim-ministrul britanic, Keir Starmer, în cadrul vizitei în Regatul Unit. Este prima întâlnire bilaterală la acest nivel dintre un șef de stat moldovean și un prim-ministru britanic. Potrivit șefei statului, discuțiile s-au axat pe întărirea relațiilor de prietenie dintre cele două țări, atragerea investițiilor britanice în Republica Moldova și crearea de locuri de muncă.

„Am discutat despre cum putem întări prietenia dintre Moldova și Regatul Unit, cum putem face Moldova mai puternică, atrage investiții britanice și crea locuri de muncă acasă”, a scris șefa statului pe rețelele de socializare.

Președinta a precizat că, în urma eliminării tarifelor pentru mai multe produse moldovenești, exporturile de fructe spre Regatul Unit au cunoscut o creștere semnificativă în ultimul an. Totodată, a anunțat semnarea unui nou acord între cele două guverne, care va permite cetățenilor moldoveni din Marea Britanie să își convertească permisul de conducere, fără a susține examene suplimentare, în termen de cinci ani de la stabilirea reședinței, începând cu 1 august.

„Asta înseamnă politică externă care aduce rezultate pentru oameni – acasă și în diaspora”, a conchis șefa statului.

Amintim că președinta Maia Sandu întreprinde în perioada 23-24 iulie o vizită de lucru în Marea Britanie. Șefa statului se va întâlni cu Regele Charles al III-lea și mai mulți oficiali englezi de rang înalt, pentru a aprofunda relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Marea Britanie.

Pe agenda șefei statului figurează, inclusiv, o întâlnire cu diaspora din Northampton.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: