Tribuna

Stoianoglo, despre înaintarea candidaturii la alegerile prezidențiale: „Acum trei luni nici nu mă gândeam la asta”

Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care va concura la alegerile prezidențiale din toamnă cu susținerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), susține că „niciodată” nu s-a gândit să pretindă la funcția de șef al statului. Potrivit lui, când liderul socialiștilor, Igor Dodon, i-a propus candidatura a fost luat prin surprindere pentru că nu discutaseră înainte despre acest lucru. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 20 iulie a emisiunii „По фактам” de la Exclusiv TV.

Sincer să fiu, niciodată nu m-am gândit și nu am visat să pretind la funcția de președinte al țării. Sunt o persoană cu o profesie foarte conservatoare – jurist, și foarte mulți ani am lucrat în organele procuraturii. Acest lucru și-a lăsat amprenta asupra caracterului meu, asupra modului meu de viață. (…) În ceea ce privește participarea la această campanie electorală, acum trei luni nici nu mă gândeam la asta. Prima dată numele meu a fost anunțat de domnul Dodon, iar asta nu a fost convenit cu mine. Am fost surprins de asemenea curs al evenimentelor”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Ex-procurorul general a menționat că nu a comunicat și nu s-a întâlnit cu Igor Dodon de când acesta era președintele Republicii Moldova.

Nu mi-a fost clar de ce numele meu de familie a fost vociferat. Am vorbit cu persoane care comunică atât cu mine, cât și cu el și am primit acest răspuns. Liderii partidelor de opoziție se gândesc la ideea unui candidat unic apolitic, deoarece un candidat afiliat politic devine ostaticul partidului, al unor interese corporatiste. Au fost de acord că este nevoie de o persoană departe de politică, dar care, în același timp, să fie ghidată de interesele legii, să promoveze ideile statului de drept, respectarea Constituției, drepturile și libertățile cetățenilor. Și, în acest sens, ar fi bine ca un astfel de candidat să fie jurist. (…) După un anumit timp, numele meu a apărut pe o platformă inițiată de Morari (jurnalista Natalia Morari – n. r.). Am fost invitat, dar nu am participat la eveniment. Am aflat din presă că candidatura mea a fost înaintată de domnul Dodon, susținută de domnul Filat, și au existat anumite discuții”, a precizat Stoianoglo.

Potrivit lui, ulterior s-a întâlnit cu Igor Dodon și Vlad Filat.

Motivația a fost aceeași. Țara are nevoie de un candidat neafiliat politic, iar ei văd în mine o astfel de persoană. (…) Apoi am avut o altă întâlnire cu Dodon, pe care l-am anunțat că participarea mea la alegeri este posibilă, dar numai în calitate de candidat independent. În cadrul discuțiilor, am discutat despre posibilitatea organizării unui bloc al forțelor de opoziție care ar putea înainta un candidat unic. Pentru mine această opțiune era cea mai acceptabilă, atunci aș fi fost un candidat al poporului valid. Am început să evaluăm argumentele pro și contra și a reieșit că atât conform legislației Republicii Moldova, cât și în viața reală este practic imposibil să fii candidat independent, deoarece un candidat independent de la bun început, conform legii, este în condiții absolut inegale cu reprezentanții partidelor”, a menționat el.

Pe de o parte, îmi dau seama că, în calitate de candidat independent, nu am nicio șansă să ajung măcar în campania electorală, iar pe de altă parte, nu vreau să merg cu partidele. Discuțiile au continuat tocmai în contextul creării unui bloc, dar până la acel moment majoritatea liderilor politici își anunțaseră intențiile, așa că am decis să schimbăm puțin situația și să venim cu o inițiativă și apoi să încercăm să avem discuții cu partidele în continuare pentru a crea acest bloc”, a adăugat el.

***

Mai multe detalii despre Alexandr Stoianoglo și dacă va putea, în opinia experților, să devină „principalul concurent al Maiei Sandu”, aflați în materialul NM „Asta nu ți-i Dodon. Va deveni Stoianoglo un concurent real pentru Sandu?”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: