Andrei Mardari / NewsMaker

STUDIU: Până în anul 2028, în capitală ar putea fi amenajate circa 66 mii de locuri de parcare

Un loc de parcare în zona centrală a Chișinăului ar putea costa 10 lei/h, iar în afara zonelor centrale – 5 lei/h. În zonele rezidențiale, un abonament lunar pentru un loc de parcare ar putea costa cca 300 de lei. Sunt estimările care se conțin în „Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor”, realizat de o companie contractată de Primăria Chișinău.

Experții studiului sunt de părere că până în anul 2028, în capitală ar putea fi amenajate circa 66 mii de locuri de parcare, de tip stradal, rezidențial, multietajate și Park & Ride. Pentru un loc de parcare, 1/3 din respondenți au spus că at fi dispuși să achite 7 lei/h pentru parcare în general (nu în zona centrală).

Totodată, autorii studiului au elaborat cadrul legal și instituțional pentru gestionarea parcărilor. Este vorba despre Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice și Regulamentul privind funcționarea Direcției de mobilitate urbană. De asemenea au fost propuse modificări la cadrul legal existent privind diverse aspecte legate de parcarea autovehiculelor.

Pentru organizarea eficientă a unui sistem de management al parcărilor cu plată, Studiul propune 3 opțiuni ale cadrului instituțional de gestionare:

– crearea Direcției de mobilitate urbană, ca subdiviziune specializată în cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație;

– crearea și delegarea serviciului de parcări întreprinderii municipale „Parcări Chișinău”;

– selectarea și delegarea serviciului de parcări unui operator privat.

Studiul urmează a fi consultat și îmbunătățit, pentru ca ulterior să fie prezent spre examinare și aprobare Consiliului Municipal Chișinău.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: