Departamentul de Stat al SUA a anulat 139 de granturi destinate proiectelor internaționale, în valoare totală de 214 milioane de dolari. Implementarea deciziei a început în data de 15 aprilie. Printre țările vizate se numără și Republica Moldova.
Potrivit publicației DW, Statele Unite ale Americii încetează să mai finanțeze proiecte care promovează, printre altele, „implicarea civică” în Uzbekistan, „sustenabilitatea redacțiilor de știri” în R. Moldova, „combaterea dezinformării” în Belarus, „durabilitatea ecologică” în Armenia și altele. De asemenea, au fost anulate granturile pentru „diversitatea mediatică” în Marea Britanie.
@SecRubio continues to scrutinize @StateDept foreign assistance, today cancelling 139 wasteful grants worth $215M including:
— Department of Government Efficiency (@DOGE) April 15, 2025
– $5.2mm to “Media Diversity” for programs like “Get the Trolls Out!” – “an anti-disinformation program” in the United Kingdom
– $2.5mm for “advancing…
O analiză preliminară a programelor de asistență externă oferită de SUA a fost realizată de Departamentul de Stat la sfârșitul lunii februarie, însă ulterior, Departamentul pentru Eficiența Guvernului (DOGE), condus de Elon Musk, a efectuat o investigație suplimentară, în urma căreia numărul final al granturilor ce urmează a fi blocate a fost crescut.
Potrivit sursei citate, majoritatea programelor erau finanțate la inițiativa Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă (DRL) din cadrul Departamentului de Stat. „Aceste programe sunt axate pe inițiative risipitoare în domeniul DEI (diversitate, echitate și incluziune – n.r.), finanțează organizații neguvernamentale ale căror activitate nu corespunde priorităților administrației și irosesc banii contribuabililor”, se arată într-o notă internă a Departamentului de Stat, citată de publicație.
***
Amintim că, în ianuarie 2025, după preluarea mandatului de președinte SUA, Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională americană pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit cu privire la conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații. Iar miliardarul Elon Musk a egalat Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională cu o „grupare criminală” și a declarat că lucrează la închiderea acesteia. USAID, care a fost înființată 1961 printr-un act al Congresului SUA, gestiona un buget anual de peste 40 de miliarde de dolari anual.
Pe 10 martie, secretarul american de stat, Marco Rubio, a anunțat că SUA anulează 83% din programele de finanțare ale USAID.
Pe 10 aprilie, în urma unei vizite în SUA, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat că Elon Musk ar trebui să vină în Republica Moldova. Potrivit lui, în acest mod, Musk „se va convinge” că, prin ajutorul financiar acordat de USAID, în țara noastră au fost realizate proiecte utile.