Андрей Мардарь / NewsMaker

Subiectul încurajării și promovării femeilor a fost discutat la Președinție cu reprezentanta Departamentului de Stat al SUA

Secretarul general al Președinției Cristina Gherasimov și consiliera pentru relații cu diaspora Elena Druță au avut o întrevedere cu Katrina Fotovat, Înaltă funcționară la Secretariatul pentru probleme globale ale femeilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Interlocutoarele au discutat despre situația privind asigurarea drepturilor femeilor în Republica Moldova și despre măsurile ce pot fi întreprinse pentru a încuraja femeile să se implice mai activ în viața publică.

Reprezentantele instituției prezidențiale au menționat că susținerea și promovarea femeilor, implicit asigurarea unui mediu fără violență domestică, este o prioritate a guvernării.

La rândul său, Katrina Fotovat a spus că Statele Unite sunt deschise să sprijine inițiativele care vizează femeile în Republica Moldova, acestea fiind o garanție a dezvoltării stabile, durabile și armonioase a oricărei societăți.

Katrina Fotovat se află la Chișinău cu ocazia primei Conferințe internaționale dedicată prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și a violenței în familie.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, pe 14 octombrie.

Autoritățile Republicii Moldova se angajează, astfel, ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

La fel, pe 11 octombrie, vicepremierul Nicu Popescu a anunțat că, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), se va desfășura un audit cu privire la egalitatea de gen. Ministrul de Externe a menționat că promovarea egalității de gen constituie o prioritate pentru instituția pe care o conduce.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: