„Sunt gata să risc cu sănătatea”. Dodon se oferă să fie prima persoană din țară care va administra vaccinul împotriva COVID-19 creat de ruși
Full Article 2 minutes read

„Sunt gata să risc cu sănătatea”. Dodon se oferă să fie prima persoană din țară care va administra vaccinul împotriva COVID-19 creat de ruși

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că se oferă să fie prima persoană din țară care va administra vaccinul împotriva infecției COVID-19 creat de Federația Rusă.

„Sunt în Federația Rusă, am discutat cu colegii de aici și au elaborat un vaccin care este în procedura de testare. Am văzut scepticismul la mai mulți moldoveni, inclusiv în rândul unor oficiali, referitor la vaccinul din Rusia. Federația Rusă acum administrează vaccinul doar în interiorul țării, dar când va accepta să fie administrat și în afara țării, eu sunt gata să mă ofer ca primul dintre moldoveni pentru a testa acest vaccin”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

„Sunt gata să risc cu sănătatea dacă va fi necesar, pentru ca acest vaccin să ajungă cât mai repede în Republica Moldova și pentru a scoate suspiciunile din partea unor moldoveni”, a mai spus șeful statului.

Amintim că pe 13 august, Dodon a anunțat că Republica Moldova va expedia un demers autorităților de la Moscova pentru a obține vaccinul contra COVID-19 creat de ruși.

Precizăm că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

Portalul Meduza notează că există mai mulți producători care au avansat în crearea vaccinei. Este vorba despre instituții precum Moderna, Pfizer, BioNTech, Universitatea Oxford, AstraZeneca, Sinopharm, Wuhan Institute of Biologicals, Chinese Sinovac și CanSinoBio. Toți acești dezvoltatori au început deja cercetările în faza III, în timp ce Institutul Gamaleia din Moscova, care a dezvoltat vaccinul, abia începe faza III.

Aceeași sursă informează că un element important este că majoritatea producătorilor străini au publicat cel puțin unele rezultate ale testelor, însă despre vaccinul rus nu există încă detalii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: