„Sunt suspiciuni că au fost făcute intenționat”. Radu Marian, despre deconectările la apă în Chișinău
Full Article 4 minutes read

„Sunt suspiciuni că au fost făcute intenționat”. Radu Marian, despre deconectările la apă în Chișinău

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian declară că sunt suspiciuni că deconectările temporare la apă din 2 februarie, în unele cartiere din Chișinău, „au fost făcute intenționat”. Potrivit deputatului, dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul verificărilor, „va depista rea-voință, consecințele vor fi pe măsură”. 

„Sunt suspiciuni că deconectările temporare la apă de ieri în unele cartiere din Chișinău au fost făcute intenționat”, spune Marian.

Parlamentarul menționează că în acest momente, ANRE efectuează un control neanunțat la Apă-Canal pentru a stabili circumstanțele deconectărilor de ieri.

„Dacă se va depista rea-voință, consecințele vor fi pe măsură. Există mari bănuieli de sabotaj, în condițiile în care furnizorul de energie electrică a deconectat lumina doar de la blocul administrativ (din cauza datoriilor), nefiind afectat procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”, comunică deputatul.

El mai spune că fondatorul Apă-Canal Chișinău este Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

„Deci soluția pe termen scurt la problema datoriilor se află la conducerea orașului. Dacă întreprinderea nu are bani suficienți în acest moment, CMC trebuie să găsească o formulă financiară prin care să fie alocate aceste fonduri. Consilierii municipali nu trebuie să se lase prostiți de mizeriile lui Ceban”, se mai arată în declarația deputatului PAS.

Pe termen lung, spune Marian, soluția este gestionarea mult mai bună a SA Apă-Canal.

„Cum e posibil ca devierile pozitive de 377 milioane lei din perioada 2019-2021 să se evapore pur și simplu? De ce investițiile din creditul BERD de 700 milioane lei nu sunt valorificate? De ce nici până acum Apă-Canal nu știe efectiv volumul efectiv al apei livrate către consumatori? De ce Consiliul Municipal Chișinău tolerează prostiile făcute de nașul lui Ceban care de facto ar gestiona întreprinderea? Multe întrebări s-au adunat”, scrie Marian, pe Facebook.

„Dar sunt sigur că vor apărea și răspunsurile în viitorul apropiat despre modul dezastruos în care s-a gestionat această întreprindere”, a conchis el.

***

Pe 2 februarie, primarul Ion Ceban îndemna chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Ceban i-a acuzat pe premierul Gavrilița și vicepremierul Spânu de problemele întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”. Potrivit afirmațiilor sale, aceștia ar fi dat indicații companiei „Premier Energy” să deconecteze „Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică.

În aceeași zi, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru și Alex Trubca au dat asigurări că locuitorii mun. Chișinău nu vor rămâne fără apă potabilă. Aceștia l-au acuzat pe primarul capitalei Ion Ceban că ar acționa intenționat pentru a destabiliza situația și l-au avertizat că, în cazul în care edilul „va da indicații” să fie deconectată apa, acesta riscă să fie cercetat penal.

În seara de 2 februarie, Ceban a anunțat că „Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energie electrică, iar discuțiile despre datoria întreprinderii urmează a fi reluate săptămâna viitoare.

Pe 3 februarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică declara că s-a autosesizat cu privire la situația creată pe 2 februarie la Apă-Canal Chișinău. Mai mult, reprezentanții instituției au demarat în dimineața de 3 februarie un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.

Tot pe 3 februarie, întreprinderea Premier Energy anunța că așteaptă soluționarea promisă a problemei datoriei Apă-Canal Chișinău până pe 7 februarie. Întreprinderea declară că primarul Ion Ceban și administrația Apă-Canal Chișinău au oferit asigurări că vor identifica soluții „pentru stingerea datoriei acestei întreprinderi”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: