(UPDATE) Mihail Gofman, ex-șef adjunct al CNA, a murit în urma unui accident
Full Article 2 minutes read

(UPDATE) Mihail Gofman, ex-șef adjunct al CNA, a murit în urma unui accident

Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului CNA pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, devenit cunoscut pentru dezvăluirile sale din cadrul sistemului, a murit. Informația a fost confirmată de sursele NM.

Potrivit informațiilor NM, Gofman a fost victima unui accident rutier care s-a produs în luna decembrie 2023.

A coborât din mașina soției și a încercat sa traverseze strada neregulamentar, moment în care a fost lovit de o altă mașină”, au comunicat sursele NM.

(UPDATE 20:11) Soția lui Mihail Gofman, Ludmila Gofman, a confirmat pentru Jurnal TV decesul acestuia. Femeia a menționat că decesul a survenit astăzi, 11 ianuarie.

Ludmila Gofman a ținut să precizeze că accidentul a cărui victimă a fost soțul său s-a produs întâmplător și nu a fost premeditat.

Gofman și Frauda Bancară

În 2013, Mihail Gofman a făcut parte din cel mai secret departament al CNA, care avea sarcina de a urmări situația din băncile din Moldova. 

Trei ani mai târziu, în 2016, ex-șeful adjunct CNA a ajuns în atenția publică după ce a făcut dezvăluiri din dosarul „Frauda bancară”. Gofman a declarat că autoritățile statului știau despre frauda care are loc la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, prin care în perioada 2014 – 2015 s-au furat 13,3 miliarde de lei. 

Ulterior a plecat în SUA și, în cadrul unei conferințe de presă, l-a nominalizat pe Vladimir Plahotniuc, pe atunci liderul ex-PDM, în calitate de principal beneficiar al devalizării sistemului bancar din Moldova. Ceilalți beneficiari pe care i-a enumerat Mihail Gofman sunt Vladimir Filat, Veaceslav Platon și fugarul Ilan Șor, care în iunie 2023 a fost condamnat în acest dosar la 15 de pușcărie. Potrivit lui Gofman, coordonatorul devalizării sistemului bancar, pe care l-a numit „jaful secolului”, a fost consilierul lui Plahotniuc, Serghei Iaralov. 

Procuratura Generală a calificat atunci declarațiile drept manipulări „menite să discrediteze ancheta în curs (privind furtul miliardului – n. r.)”. De asemenea, procuratura l-a citat pe Gofman pentru interogatoriu, însă acesta nu s-a mai întors în Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: