Tarifele la gaze în Moldova ar trebui să fie majorate cu 70%. De ce? Cum ANRE și „Moldovagaz” vor soluționa problema

Surse din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au comunicat pentru NM că tarifele la gaze pentru consumatori ar trebui să fie majorate cu 60-70%. Acest lucru este motivat prin faptul că „Moldovagaz” a acumulat abateri financiare negative în sumă totală de 2,6 miliarde de lei, din cauza tarifelor mici. Pentru a nu majora brusc tariful, ANRE dorește să convină cu „Moldovagaz” în privința includerii treptate în tarif a pierderilor acumulate, în decurs de 7-10 ani. Experții consideră că ANRE trebuia să majoreze tariful mai devreme, când Moldova abia a început să achiziționeze gaze la un preț mult mai mare și nu „să aștepte ba unele alegeri, ba altele”.

Sursele NM din ANRE au comunicat că din cauza abaterilor financiare negative în sumă totală de 2,6 miliarde de lei acumulate de „Moldovagaz”, tarifele la gaze pentru consumatori ar trebui să fie majorate cu 60-70%.

Potrivit afirmațiilor unuia dintre interlocutori, abaterile s-au acumulat din cauza că prețul real de achiziție a gazelor este cu mult mai mare decât prețul de achiziție inclus în tarif. Prețul de achiziție inclus în tarif este de 178 de dolari, iar în primul trimestru al acestui an, de exemplu, el a fost de 235 de dolari.

În consecință, conform calculelor ANRE, tariful la gaze ar trebui să fie majorat cu 60-70%. „Desigur, regulatorul nu va pune o asemenea povară pe umerii consumatorilor. Și nu contează că anul acesta sunt alegeri prezidențiale sau nu. Acest lucru este imposibil și din punct de vedere economic”, a subliniat interlocutorul.

În același timp, susține el, misiunea FMI care va veni săptămâna viitoare în Moldova, va cere explicații, de ce tarifele nu sunt majorate. „De aceea ANRE și „Moldovagaz” au discutat despre posibilitatea privind semnarea unui memorandum cu privire la compensarea abaterilor financiare prin tarife, pe o perioadă îndelungată, de 7-10 ani”, a mai spus sursa NM.

Reamintim că regulatorul a semnat un asemenea memorandum pentru o perioadă de doar patru ani, cu compania „Gaz Natural Fenosa” (în prezent, „Premier Energy”). Și furnizorul de energie electrică a acumulat pierderi de miliarde din cauza deprecierii leului în anul 2015 și a majorării întârziate a tarifului.

Interlocutorul a explicat și de ce ANRE nu a putut revizui mai devreme tarifele la gaze. Sursa citată a menționat că ANRE a aprobat cheltuielile de bază pentru „Moldovagaz” abia anul trecut, în luna august. Regulatorul nu a aprobat cheltuielile timp de patru ani. Până la aprobarea lor, compania nu putea să se adreseze către ANRE cu solicitarea de a fi revizuite tarifele. De asemenea, expiră termenul de funcționare a metodologiei de calculare a tarifelor la gaze și, în opinia interlocutorului, ar fi mai bine ca tarifele să fie calculate conform noii metodologii.

El a adăugat că din luna ianuarie, prețul de achiziție al gazelor este cu aproximativ 5 dolari mai mic decât cel inclus în tarif – 173 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Acest lucru va permite compensarea parțială a pierderilor acumulate. Potrivit afirmațiilor interlocutorului, compensarea este posibilă și din contul cheltuielilor nejustificate ale companiei, dacă acestea vor fi depistate de auditul care acum se efectuează la „Moldovagaz”.

Solicitat printr-un demers al NM să se pronunțe asupra abaterilor financiare, ANRE a răspuns că „Moldovagaz” va putea să se adreseze pentru revizuirea tarifului după ce vor fi aprobate abaterile tarifare acumulate de către companie în anii 2015-2019.

Cei de la ANRE au adăugat că și rezultatele auditului, care se efectuează la „Moldovagaz” din luna octombrie 2019, ar putea influența asupra calculelor tarifare. Regulatorul va efectua un asemenea audit și la „Moldovatransgaz”, și la întreprinderile de distribuție ale companiei.

La rândul său, „Moldovagaz” a comunicat pentru NM că în timpul apropiat, nu intenționează să se adreseze către ANRE cu cererea de a revizui tariful. Vadim Ceban, președintele companiei, a precizat că în structura tarifului mediu actual pentru consumatorii finali, costul pentru transportul gazelor constituie doar 3,7%, iar celelalte 96,7% se referă la prețul gazelor naturale și cheltuielile pentru distribuția și livrarea gazelor naturale (dintre care 71,4% constituie prețul gazelor naturale).

„Teoretic, hotărârea ANRE cu privire la majorarea tarifului pentru transportarea gazelor naturale, adoptată în luna decembrie 2019, ar putea duce la creșterea cu doar 2% a tarifului pentru consumatori”, a subliniat Ceban.

El a mai spus că actualul tarif este menținut datorită reducerii prețului de achiziție, precum și micșorării cheltuielilor în urma reorganizării întreprinderilor de distribuție a gazelor și optimizării cheltuielilor pentru toate tipurile de activitate.

„Are „Moldovagaz” pierderi din cauza neconcordanței dintre tarife și necesitatea de a compensa aceste pierderi? Da!”, a subliniat Ceban. El a precizat că în anul 2018, prețul de achiziție era de 217,5 dolari, iar în anul 2019 – 233,7 dolari, din care cauză s-au format abaterile financiare negative în sumă totală de 1,5 miliarde de lei.

Anterior, Victor Parlicov, fostul șef al ANRE, și-a expus opinia precum că tarifele la gaze ar trebui să fie majorate în mod obiectiv, însă până la alegerile prezidențiale, „nimeni nu va majora tarifele, în pofida componentei de transportare, care a crescut semnificativ în tarif”.

„Cred că acest lucru se va răsfrânge asupra tarifului final doar în anul 2021, după alegerile președintelui. Mai ales că în țara noastră, cu regulatorul nostru „independent”, structura costului real nu se reflectă întotdeauna în mod adecvat în tarife”, a subliniat expertul. Totodată, el a învinuit ANRE că ar face jocul guvernului și ar politiza problema gazelor în Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: