Tauber și Lungu au revenit pe Instagram. Șor: „Meta cedează și returnează conturile opoziției moldovenești”
Full Article 4 minutes read

Tauber și Lungu au revenit pe Instagram. Șor: „Meta cedează și returnează conturile opoziției moldovenești”

Apropiații oligarhului fugar Ilan Șor au declarat, pe 19 iunie, că „Meta cedează” și că a returnat pagina de Instagram a deputatei Marina Tauber și a liderului Partidului „Șansă” Alexei Lungu. Menționăm conturile de Facebook ale celor doi continuă să fie blocate. 

Deputata fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, Marina Tauber a distribuit pe canalul ei de Telegram postarea unui cont apropiat oligarhului fugar Ilan Șor în care se menționează că „”Meta” cedează și returnează conturile opoziției moldovenești”.

În aceeași postare se mai declară că „după criticile și acuzațiile că „Meta” aplică cenzura și susține guvernul Moldovei în reprimarea opoziției, platforma informațională a reactivat unele conturi, inclusiv paginile de Instagram ale Marinei Tauber și ale lui Alexei Lungu”.

„Echipa juridică a lui Ilan Șor va continua să lucreze la procesul împotriva „Meta”, pentru a împiedica implicarea ulterioară în alegeri și a apăra libertatea de exprimare a poporului moldovean”, se mai arată în textul distribuit de Tauber.

Tauber și Lungu au revenit pe Instagram. Șor: „Meta cedează și returnează conturile opoziției moldovenești” Tauber și Lungu au revenit pe Instagram. Șor: „Meta cedează și returnează conturile opoziției moldovenești”

Amintim, pe 6 iunie curent, au devenit indisponibile paginile de Facebook ale politicianului fugar Ilan Șor, a deputatei Marina Tauber, a bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul și a liderului Partidului „Șansă” Alexei Lungu. Solicitați pentru un comentariu, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au declarat că încă în 2023 au informat Meta că „persoanele afiliate factorului rus” utilizau rețeaua „pentru promovarea dezinformării și propagandei”. Detalii AICI. Ulterior, compania americană Meta a confirmat că pagina de Facebook a politicianului fugar Ilan Șor, precum și a apropiaților săi, au fost blocate. Meta i-a identificat drept „organizații și persoane periculoase”. Detalii AICI. Pe 7 iunie, echipa politicianului fugar Ilan Șor a anunțat că intenționează să dea în judecată Meta, compania care deține Facebook, acuzând-o de „cenzură”. Se mai declara că au fost închise nu doar conturi de Facebook, dar și de Instagram „care vizează opoziția moldovenească. Detalii AICI.

***

În ianuarie 2024 un raport al Reset, organizație non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democrației, raporta că Meta care deține Facebook nu a reușit din nou să oprească o nouă campanie publicitară pusă la cale de oligarhul fugar Ilan Șor și echipa sa. În perioada iulie – decembrie 2023, cel puțin 609 postări plătite, care aveau drept scop destabilizarea alegerilor locale din Moldova și subminarea eurointegrării țării noastre, au fost publicate pe pagini false de Facebook. Reclamele au adus venituri de cel puțin 200 000 de dolari pentru Meta. Detalii AICI.

În aprilie 2024, publicația Agentstvo menționa că pe rețeaua de socializare rusească VKontakte a apărut prima „fermă de boți” care publică conținuturi împotriva integrării europene a Moldovei și critică autoritățile de la Chișinău. Sursa a menționat că activitatea acestor boți amintește de comportamentul celor care lucrează pentru publicul rus în interesul Kremlinului, dar nu există nici o dovadă directă a legăturii lor cu autoritățile ruse. Detalii AICI.

Tot în aprilie, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au raportat despre identificarea a peste 100 de profiluri false care „aparțin grupării criminale șor”. Profilurile, cu nume ca „Sasha Torres” sau „Megan Smith”, ar fi scris comentarii denigratoare la adresa autorităților și ar fi lăudat reprezentanții grupării Șor. Conturile vor fi transmise reprezentanților de la Facebook, dat fiind faptul că „boții falși promovează neadevăruri”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Detalii AICI.

În luna mai curent, compania Meta a anunțat într-un raport că a șters 1 326 conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram care vizează Moldova și Madagascar. Potrivit unui raport al companiei, paginile ar putea face parte dintr-o rețea de dezinformare. Acestea au difuzat mesaje despre politicianul Ilan Șor și au criticat integrarea în Uniunea Europeană. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: