diez.md

Tauber și Lungu au revenit pe Instagram. Șor: „Meta cedează și returnează conturile opoziției moldovenești”

Apropiații oligarhului fugar Ilan Șor au declarat, pe 19 iunie, că „Meta cedează” și că a returnat pagina de Instagram a deputatei Marina Tauber și a liderului Partidului „Șansă” Alexei Lungu. Menționăm conturile de Facebook ale celor doi continuă să fie blocate. 

Deputata fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, Marina Tauber a distribuit pe canalul ei de Telegram postarea unui cont apropiat oligarhului fugar Ilan Șor în care se menționează că „”Meta” cedează și returnează conturile opoziției moldovenești”.

În aceeași postare se mai declară că „după criticile și acuzațiile că „Meta” aplică cenzura și susține guvernul Moldovei în reprimarea opoziției, platforma informațională a reactivat unele conturi, inclusiv paginile de Instagram ale Marinei Tauber și ale lui Alexei Lungu”.

„Echipa juridică a lui Ilan Șor va continua să lucreze la procesul împotriva „Meta”, pentru a împiedica implicarea ulterioară în alegeri și a apăra libertatea de exprimare a poporului moldovean”, se mai arată în textul distribuit de Tauber.

Amintim, pe 6 iunie curent, au devenit indisponibile paginile de Facebook ale politicianului fugar Ilan Șor, a deputatei Marina Tauber, a bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul și a liderului Partidului „Șansă” Alexei Lungu. Solicitați pentru un comentariu, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au declarat că încă în 2023 au informat Meta că „persoanele afiliate factorului rus” utilizau rețeaua „pentru promovarea dezinformării și propagandei”. Detalii AICI. Ulterior, compania americană Meta a confirmat că pagina de Facebook a politicianului fugar Ilan Șor, precum și a apropiaților săi, au fost blocate. Meta i-a identificat drept „organizații și persoane periculoase”. Detalii AICI. Pe 7 iunie, echipa politicianului fugar Ilan Șor a anunțat că intenționează să dea în judecată Meta, compania care deține Facebook, acuzând-o de „cenzură”. Se mai declara că au fost închise nu doar conturi de Facebook, dar și de Instagram „care vizează opoziția moldovenească. Detalii AICI.

***

În ianuarie 2024 un raport al Reset, organizație non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democrației, raporta că Meta care deține Facebook nu a reușit din nou să oprească o nouă campanie publicitară pusă la cale de oligarhul fugar Ilan Șor și echipa sa. În perioada iulie – decembrie 2023, cel puțin 609 postări plătite, care aveau drept scop destabilizarea alegerilor locale din Moldova și subminarea eurointegrării țării noastre, au fost publicate pe pagini false de Facebook. Reclamele au adus venituri de cel puțin 200 000 de dolari pentru Meta. Detalii AICI.

În aprilie 2024, publicația Agentstvo menționa că pe rețeaua de socializare rusească VKontakte a apărut prima „fermă de boți” care publică conținuturi împotriva integrării europene a Moldovei și critică autoritățile de la Chișinău. Sursa a menționat că activitatea acestor boți amintește de comportamentul celor care lucrează pentru publicul rus în interesul Kremlinului, dar nu există nici o dovadă directă a legăturii lor cu autoritățile ruse. Detalii AICI.

Tot în aprilie, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au raportat despre identificarea a peste 100 de profiluri false care „aparțin grupării criminale șor”. Profilurile, cu nume ca „Sasha Torres” sau „Megan Smith”, ar fi scris comentarii denigratoare la adresa autorităților și ar fi lăudat reprezentanții grupării Șor. Conturile vor fi transmise reprezentanților de la Facebook, dat fiind faptul că „boții falși promovează neadevăruri”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Detalii AICI.

În luna mai curent, compania Meta a anunțat într-un raport că a șters 1 326 conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram care vizează Moldova și Madagascar. Potrivit unui raport al companiei, paginile ar putea face parte dintr-o rețea de dezinformare. Acestea au difuzat mesaje despre politicianul Ilan Șor și au criticat integrarea în Uniunea Europeană. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Varvara Buzilă, laureata premiului Europa Nostra, primită cu aplauze în Parlament: aprecieri pentru aportul în promovarea patrimoniului

Varvara Buzilă, cercetătoare, etnograf, muzeograf și profesor universitar, a fost felicitată cu aplauze în plenul Parlamentului pentru obținerea premiului Europa Nostra 2025, la categoria „Campioni ai Patrimoniului”. Distincția i-a fost oferită pentru contribuția adusă în promovarea și conservarea patrimoniului cultural al Moldovei, atât material, cât și imaterial.

„Ne-am bucurat să o felicităm în ședința Parlamentului de astăzi, fiind prezentă împreună cu colegii săi de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Națională. De peste patru decenii, doamna Buzilă s-a dedicat protejării și revitalizării acestui patrimoniu, atât prin cercetare științifică, cât și prin implicare publică. În toți acești ani, a menținut un contact strâns cu comunitățile locale, călătorind regulat în mediul rural pentru a susține purtătorii de patrimoniu și a promova transmiterea lui între generații”, se menționează în comunicatul emis de Parlament.

Potrivit Ministerului Culturii, activitatea profesională a Varvarei Buzilă se desfășoară de peste patru decenii, având un impact remarcabil atât în sfera cercetării științifice, cât și în elaborarea politicilor publice pentru salvgardarea patrimoniului imaterial. În calitate de președintă a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (2009–2019), doamna Buzilă a contribuit substanțial la elaborarea cadrului legislativ național, la completarea Registrului Național al Patrimoniului Cultural Imaterial și la promovarea patrimoniului Republicii Moldova în cadrul UNESCO.

„Pe parcursul activității sale științifice, a documentat peste 850 de localități din Republica Moldova, România și Ucraina, a publicat 10 monografii și peste 75 de articole științifice, a coordonat expediții etnografice, proiecte educaționale și tabere de vară, implicând generații întregi de studenți, cercetători și purtători de tradiții. Totodată, prin implicarea sa constantă în viața comunităților rurale, a susținut transmiterea meșteșugurilor tradiționale, promovarea patrimoniului textil, a turismului cultural și valorificarea durabilă a resurselor identitare ale satului moldovenesc”, precizează ministerul într-un comunicat. 

Juriul Europa Nostra a subliniat, în motivarea deciziei, contribuția esențială adusă de doamna Varvara Buzilă „la salvgardarea patrimoniului cultural al Moldovei – material și imaterial – în condiții adesea dificile, cu resurse instituționale limitate, îmbinând cercetarea academică și activitatea la firul ierbii, influențând politici naționale și contribuind la recunoașterea patrimoniului Moldovei la nivel internațional.”

Aplicația a fost înaintată de Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior / Școala de la Piscu (România), câștigătoare a Premiului Europa Nostra în 2022.

Ceremonia oficială de decernare a premiilor va avea loc în cadrul Summitului Patrimoniului Cultural European, organizat de Europa Nostra și Uniunea Europeană, în perioada 12–14 octombrie 2025, la Bruxelles.

„Această recunoaștere europeană reprezintă o dovadă a valorii excepționale a patrimoniului cultural al Republicii Moldova și a contribuției specialiștilor noștri la consolidarea identității culturale europene”, mai menționează Ministerul Culturii. 

Premiile Europa Nostra constituie cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului cultural, fiind cofinanțate de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. În anul 2025, 30 de laureați din 24 de țări au fost selectați de către Juriul internațional, format din experți în domeniul patrimoniului, dintr-un total de 251 de candidaturi depuse.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: