Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov” se află din nou în centrul unui scandal. Se întâmplă după ce fostul director a declarat pentru o sursă mass-media că din denumirea teatrului ar putea fi eliminat cuvântul „rus”. Informația a fost preluată și distribuită de un deputat al Partidului Socialiștilor (PSRM). NM a analizat ce s-a întâmplat la teatru și de ce informația despre schimbarea denumirii nu este decât un alt mit despre „rusofobia din Moldova”.
Îngrijorările ex-directorului
„Cuvântul „rusesc” ar putea fi eliminat din denumirea Teatrului dramatic rus de stat „A.P. Cehov” – această informație a apărut pe 22 ianuarie pe canalul Telegram al unui portal moldovean, cu mențiunea „Rusofobia fără fard și luciu”. În aceeași zi, informația a fost distribuită de deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Vladimir Odnostalco.
Portalul e-news.md îl citează pe fostul director al Teatrului Cehov, Constantin Haret, care a declarat că actualele autorități ar intenționa să naționalizeze teatrul prin eliminarea cuvântului „rus” din denumirea oficială a acestuia.
„Poate că sunt doar vorbe, dar am auzit asta. Nu poți distruge un teatru doar pentru că are cuvântul „rus” în nume. Rusia a dat viață unor oameni mari precum Soljenițîn și Dostoievski. În plus, există baletul, marea școală rusă de teatru, pe care se bazează toate acestea. Cuvântul „rus” din denumire și acronim nu ar trebui să aibă doar o conotație negativă”, a subliniat Haret.
NM l-a contactat pe Constantin Haret, care acum lucrează la Teatrul Cehov în calitate de simplu actor. Acesta a refuzat să comenteze cele declarate anterior.
„Vom vedea ce se va întâmpla peste puțin timp”, a precizat actorul. „Nu știu dacă actualul guvern va face un astfel de pas. Dacă veți face public acest lucru, nu voi spune de unde am obținut informația că din numele teatrului va fi scos cuvântul „rus”, a conchis Haret.
În 2016, președintele rus i-a acordat lui Haret Medalia Pușkin „pentru contribuția sa semnificativă la consolidarea prieteniei și cooperării între popoare, la păstrarea și promovarea limbii și culturii ruse în străinătate”.
kremlin.ru
Teatru moldovenesc cu repertoriu în limba rusă
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a comentat și el posibila schimbare a denumirii. Contactat de NM, acesta a menționat că Teatrul Cehov este unul moldovenesc cu repertoriu în limba rusă.
„Statutul de „național” este o categorie de teatru. Nu prea înțeleg ce este un teatru de stat. Nu există o astfel de noțiune în legislația actuală. De asemenea, nu există o divizare a teatrelor în funcție de principii etnice, religioase sau rasiale. Toate teatrele din Moldova sunt moldovenești. Doar dacă nu cumva teatrul respectiv este finanțat de un alt stat, dar eu nu cunosc încă astfel de teatre. Teatrul Cehov este un teatru moldovenesc, iar repertoriul său este în limba rusă. Dacă cineva crede altceva, sunt gata să îl contrazic”, a declarat ministrul Culturii.
„Nu confundați numele și statutul”
NM a solicitat un comentariu din partea actualei conduceri a teatrului – directorul interimar Feodor Gladii. Reamintim că Feodor Gladii, consultant șef al serviciului juridic al Ministerului Culturii, a fost numit director interimar al Teatrului Cehov după ce contractul cu Constantin Haret a fost reziliat în toamna anului 2022.
Gladii a explicat că Teatrul Dramatic Rus de Stat „Cehov” are statut de teatru național în conformitate cu legea privind teatrele, circurile și organizațiile de concerte. Actuala conducere a teatrului, a spus el, este în favoarea acordării unui statut național Teatrului Cehov, ceea ce ar crește valoarea subvențiilor din partea statului, a spus el.
„Dacă va obține statutul de teatru național, vom putea să creștem finanțarea cu 20%. În prezent, Teatrul Cehov este subvenționat de minister, cu o marjă de profit de 20%. În fiecare lună, teatrul primește subvenții de 1 milion de lei de la stat. Conform informațiilor contabile, teatrul nostru este cel mai mare din Moldova, cu aproximativ 120 de angajați. Dar teatrul nu are statutul de teatru național. Credem că ar trebui să primească acest statut și ne străduim să obținem acest lucru: în prezent planificăm turnee în Moldova, pregătim un plan de dezvoltare a teatrului”, a declarat Gladii pentru NM.
De asemenea, el a subliniat că schimbarea statutului teatrului nu înseamnă neapărat schimbarea numelui acestuia.
„Vă rog să nu confundați numele și statutul. Nimeni nu se gândește acum să schimbe numele Teatrului Cehov. Restul sunt doar speculații”, a declarat directorul interimar.
O sursă anonimă a declarat pentru NM că perspectiva acordării Teatrului Cehov statutului de importanță națională este examinată. La o ședință a personalului s-a discutat despre acest subiect. În perioada în care Haret a fost la conducere nu s-a luat nicio măsură în acest sens. Actualul manager a propus însă pregătirea unei compoziții literare pentru ziua de naștere a lui Eminescu și a numit-o „primul pas pentru obținerea statutului de teatru național”. „De acolo a pornit totul”, a conchis sursa NM.
Ce spune legea?
Conform Legii privind teatrele, circurile și organizațiile de concerte, teatrele din Moldova sunt împărțite în cinci categorii: naționale, republicane, municipale, departamentale și regionale. Statutul unui teatru poate fi schimbat printr-o decizie guvernamentală.
„Statutul de importanță națională se atribuie instituțiilor publice de cultură și artă cu condiția ca acestea să aibă importanță națională, de stat, ca repertoriul lor să se caracterizeze prin diversitatea genurilor, nivelul artistic ridicat și profesionalismul înalt al actorilor, să acorde o atenție deosebită pieselor de teatru și muzicii naționale, clasicilor lumii, ca operele lor să reflecte și tendințele artei moderne și, în general, să reprezinte modelul de excelență și creativitate artistică”, spune legea.
Teatrele de importanță națională primesc subvenții de la stat în mărime de 80% pentru a acoperi costurile asociate activităților lor, în timp ce celelalte categorii primesc 60%.
Teatrul „Anton Cehov” și scandalurile
Este de remarcat faptul că nu este prima dată când Teatrul Cehov se află în centrul unui scandal. Anul trecut, în ajunul deschiderii noii stagiuni teatrale, directorul Teatrului Dramatic de Stat din Moldova, care poartă numele lui Cehov, Artistul Poporului din Moldova, Constantin Haret, a primit o notificare din partea Ministerului Culturii prin care i se reziliază contractul de cinci ani din 9 octombrie 2020.
Ministerul a explicat această decizie prin faptul că Haret a fost numit în funcție fără concurs, în timp ce legea „Cu privire la teatre, circuri și organizații de concerte” stipulează că șefii acestor instituții trebuie să fie numiți prin concurs.
Actorii teatrului au organizat un protest împotriva rezilierii contractului lui Constantin Haret, iar ministrul Culturii, comentând cele întâmplate, a declarat că „Constantin Haret, pentru a rămâne în funcția de director al Teatrului Cehov, organizează proteste, își minte colegii actori și manipulează opinia publică fluturându-și fotografia cu Putin”
Chiar și reprezentanții oficiali ai departamentelor de politică externă din Moldova și Rusia au comentat scandalul din teatru la acea vreme.
„Acum, autoritățile moldovenești încearcă să impună o agendă antirusească din exterior. Chișinăul este împins să elimine cultura rusă, limba rusă, să rupă legăturile culturale și umanitare cu partea noastră”, a declarat la 29 septembrie purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat că nu a existat un context antirusesc în deciziile luate și și-a îndemnat colegii „să nu ridice și să joace cu teme false”.
„Respectabilul Teatru de Stat de Dramă Rusă Cehov nu este amenințat de nimic. Deși aceasta este, desigur, o chestiune internă a țării noastre, îmi face plăcere să repet cuvintele colegilor mei de la Ministerul Culturii că toate acțiunile din jurul teatrului se desfășoară în conformitate cu cerințele legii. Nu există un context antirusesc. Îi îndemnăm pe colegii noștri să nu „pună în scenă” sau să „joace” teme false”, a scris Vodă atunci.
În luna octombrie a anului trecut, Ministerul Culturii l-a numit pe directorul interimar al Teatrului Cehov. Consilierul juridic principal al Ministerului Culturii, Feodor Gladii. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat pentru NM că Gladii va conduce teatrul timp de două luni, după care conducerea ar trebui să revină noului director desemnat în urma unui concurs.
Potrivit informațiilor NM, încă nu a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director al Teatrului Cehov, iar în octombrie 2022, Ministerul Culturii a anunțat începerea elaborării Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director general al instituțiilor publice, al căror fondator este Ministerul. NM a solicitat informații de la Ministerul Culturii cu privire la acest concurs și va publica răspunsul imediat ce acesta va fi la dispoziția redacției.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!