media-azi.md

​Televiziunea Centrală, afiliată lui Ilan Șor, ajunge în multiplexul digital

Postul Televiziunea Centrală, afiliat lui Ilan Șor, a obținut dreptul de a utiliza un slot disponibil din Multiplexul digital A, în cadrul concursului desfășurat de Consiliul Audiovizualului la 23 decembrie. Astfel, canalul obține dreptul de a emite în format digital pe o arie de acoperire de 76% din teritoriul Republicii Moldova și cu acces la 85% din populația țării, transmite media-azi.md.

CA a anunțat concurs pentru suplinirea capacității disponibile a Multiplexului A pentru două sloturi. Doar Televiziunea Centrală a prezentat actele. Potrivit declarației televiziunii, întreprinderea are capacități financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare în multiplex. „Păcat că la concurs s-a înscris doar un singur concurent. Aici nu ai încotro”, a comentat membrul CA Corneliu Mihalache.

Astfel, prin vot unanim, postul de televiziune a obținut dreptul de a emite în format digital.

Potrivit planului de afaceri al Televiziunii Centrale, pentru extinderea acoperirii de emisie prin sistemul multiplex digital terestru prin  cumpărarea echipamentului tehnic și alte acțiuni televiziunea estimează cheltuieli de circa patru milioane de lei. Prețul mediu pentru publicitate la TVC este de 50 de euro pentru un minut. În cadrul postului de televiziune sunt angajate 62 de persoane.

Televiziunea Centrală este deținută de compania Media Resurse, fondată de Klassika Media SRL.  Administratorul Media Resurse SRL este jurnalistul Dumitru Chitoroagă, care a fost reprezentant împuternicit al Partidului Politic ȘOR în municipiul Chișinău la alegerile parlamentare din februarie 2019. Compania Klassika Media a aparținut Ritei Țvik, care a decedat la începutul acestui an. Potrivit declarației postului de televiziune, moștenitorul legitim al companiei  a devenit Irina Țvic, fiica Ritei Țvic, fapt dovedit printr-un certificat de moștenitor.

Televiziunea Centrală emitea anterior sub brandul Euro TV, schimbându-și denumirea în septembrie 2018. Rapoartele de monitorizare a postului de televiziune arată, că prin politica editorială și informațiile difuzate la ecran este favorizat politicianul Ilan Șor. Oficial, el nu figurează drept persoană beneficiară a postului.

Potrivit companiei Radiocomunicații, în prezent, în Multiplexul digital A emit 12 posturi de televiziune. Utilizarea unui slot în multiplex costă în jur de 6.000 de euro lunar.

Ulterior, CA va trebui să includă postul de televiziune în lista furnizorilor naționali de servicii media pentru că serviciile media acestuia vor putea fi recepționate de cel puțin 2/3 din populația Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: