Tensiunile din Donbas, în atenția NATO. Ce spun părțile conflictului?

Ambasadorii statelor NATO au discutat despre situația din regiunea Donbas și și-au manifestat îngrijorarea față de faptul că Rusia și-a mobilizat trupele în apropierea frontierei cu Ucraina, scrie Reuters. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că deplasarea militarilor ruși în interiorul țării nu ar trebui să provoace îngrijorare.

Discuțiile despre escaladarea situației din Donbas s-au întețit pe 26 martie, când în apropierea localității Șumî au murit patru militari ucraineni, iar doi au fost răniți. Kievul a declarat că decesele au fost provocate în timpul unor focuri de artilerie. De cealaltă parte, autoritățile din Donețk au negat implicarea în conflictul armat.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a confirmat că în regiune s-au intensificat tensiunile și a scris pe pagina sa de Facebook că Ucraina este gata pentru „provocările Rusiei la frontieră”. Acesta a adăugat că exercițiile militare și posibilele provocări de-a lungul liniei de demarcație sunt „acțiuni tradționale ale Rusiei”.

„În acest mod încearcă să creeze o atmosferă periculoasă și în același timp să exercite presiuni în timpul negocierilor pentru încetarea focului”, a scris Zelenski și a menționat că nu va fi ușor să se ajungă la un acord.

Pe 30 martie, conducătorul Forțelor armate ale Ucrainei Ruslan Homciak a declarat că Rusia mobilizează trupele sub pretextul exercițiilor militare. Ucraina presupune că, în curând, la frontiera cu Crimeea vor ajunge până la 25 de grupuri militare rusești.

La rândul său, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, a declarat că deplasarea militarilor rusești pe teritoriul țării „nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni”, întrucât nu reprezintă pericol.

Iar viceministrul de externe al Rusiei Andrei Rudenko a declarat pe 2 aprilie pentru РБК că discuțiile privind escaladarea conflictului sunt false. Potrivit acestuia, Rusia nu este interesată într-un conflict cu Ucraina „sau cu altcineva, cu atât mai mult de natură militară”.

În cadrul ședinței în format trilateral al grupului privind reglementarea pașnică a conflictului din Donbas, partea ucraineană a propus un armistițiu din 1 aprilie. Rusia nu a susținut propunerea.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Șor a încercat să saboteze summitul Moldova-UE? Protest înăbușit de poliție

Liderii Uniunii Europene, Ursula von der Leyen și Antonio Costa, au fost așteptați cu protest la Reședința de Stat, care găzduiește astăzi primul summit Moldova – UE. Manifestația a fost, însă, rapid înăbușită de forțele de ordine. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru NM că acțiunea a fost premeditată și orchestrată de membri ai „grupării criminale Șor”, iar manifestanții au fost identificați în zona de maximă securitate.

„Poliția a cunoscut din timp faptul că în cursul zilei de astăzi urmau să apară provocatori, cu scopul de a schimba accentele și a deturna atenția de la elementul central al evenimentului.
Mai multe persoane, inclusiv tineri au fost văzuți în zona de maximă securitate („zona zero”), iar forțele de ordine au intervenit prompt, acționând strict în conformitate cu prevederile legale. Persoanele în cauză au fost verificate și identificate, iar în urma primelor constatări s-a stabilit că acestea fac parte din gruparea criminală „Șor””, a declarat Mariana Bețivu pentru NM.

IGP reiterează că rămâne ferm angajată în asigurarea ordinii și siguranței publice „și nu va tolera acțiuni menite să destabilizeze situația din țară”.

Amintim că, mai devreme, oamenii legii au confirmat pentru NM că Aeroportul din Chișinău a fost ținta unui apel fals cu bombă, înainte de vizita liderilor europeni în țara noastră. „Toate serviciile cu atribuții în domeniul siguranței au anticipat astfel de scenarii”, a precizat Poliția.

Astăzi, 4 iulie, la Reședința de Stat din Chișinău are loc primul summit bilateral dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Evenimentul este găzduit de președinta Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean. Uniunea Europeană este reprezentată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, António Costa.

Agenda summitului include subiecte-cheie precum procesul de aderare a Moldovei la UE, aprofundarea cooperării economice, extinderea rețelelor de infrastructură, tranziția energetică, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct central al discuțiilor îl constituie prezentarea și avansarea Planului de Creștere pentru Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: