Tensiunile din Donbas, în atenția NATO. Ce spun părțile conflictului?
Full Article 2 minutes read

Tensiunile din Donbas, în atenția NATO. Ce spun părțile conflictului?

Ambasadorii statelor NATO au discutat despre situația din regiunea Donbas și și-au manifestat îngrijorarea față de faptul că Rusia și-a mobilizat trupele în apropierea frontierei cu Ucraina, scrie Reuters. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că deplasarea militarilor ruși în interiorul țării nu ar trebui să provoace îngrijorare.

Discuțiile despre escaladarea situației din Donbas s-au întețit pe 26 martie, când în apropierea localității Șumî au murit patru militari ucraineni, iar doi au fost răniți. Kievul a declarat că decesele au fost provocate în timpul unor focuri de artilerie. De cealaltă parte, autoritățile din Donețk au negat implicarea în conflictul armat.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a confirmat că în regiune s-au intensificat tensiunile și a scris pe pagina sa de Facebook că Ucraina este gata pentru „provocările Rusiei la frontieră”. Acesta a adăugat că exercițiile militare și posibilele provocări de-a lungul liniei de demarcație sunt „acțiuni tradționale ale Rusiei”.

„În acest mod încearcă să creeze o atmosferă periculoasă și în același timp să exercite presiuni în timpul negocierilor pentru încetarea focului”, a scris Zelenski și a menționat că nu va fi ușor să se ajungă la un acord.

Pe 30 martie, conducătorul Forțelor armate ale Ucrainei Ruslan Homciak a declarat că Rusia mobilizează trupele sub pretextul exercițiilor militare. Ucraina presupune că, în curând, la frontiera cu Crimeea vor ajunge până la 25 de grupuri militare rusești.

La rândul său, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, a declarat că deplasarea militarilor rusești pe teritoriul țării „nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni”, întrucât nu reprezintă pericol.

Iar viceministrul de externe al Rusiei Andrei Rudenko a declarat pe 2 aprilie pentru РБК că discuțiile privind escaladarea conflictului sunt false. Potrivit acestuia, Rusia nu este interesată într-un conflict cu Ucraina „sau cu altcineva, cu atât mai mult de natură militară”.

În cadrul ședinței în format trilateral al grupului privind reglementarea pașnică a conflictului din Donbas, partea ucraineană a propus un armistițiu din 1 aprilie. Rusia nu a susținut propunerea.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: