Tudor Mardei | NewsMaker

„Teoreticieni fără experiență de activitate”. Ministra Sănătății și vicepreședinta CUB, replici tăioase în cazul urologului din Bălți

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a publicat pe Facebook un mesaj după ce a fost criticată că ar bloca adoptarea legii malpraxis-ului, care să protejeze cadrele medicale, în contextul cazului urologului din Bălți. Ala Nemerenco a scris că îi roagă pe „teoreticienii fără experiență de activitate” să nu-și „adjudece rolul de specialiști în malpraxis”, sugerând totodată că cazul docturului din Bălți ar fi folosit în scopuri politice. Ulterior, vicepreședinte partidului CUB, Rodica Rusu Grama, care i-a adus critica ministrei, a scris că îi roagă pe miniștrii care „nu au nicio pregătire în domeniul legislației” să „nu se dea mari experți în evaluarea aspectelor juridice ale cazurilor clinice”.

Pe 8 noiembrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a publicat un comentariu cu privire la critica care i-a fost adusă în contextul cazului medicului urolog din Bălți, condamnat pentru malpraxis.

Aș ruga respectuos toți experții care nu au muncit măcar o zi în spital sau alte instituții medicale în calitate de medic, nu au studii postuniversitare în domeniu și nicio specialitate în medicină, sunt pur teoreticieni fără experiență de activitate clinică și și-au făcut tezele în domenii de filozofeală, dar nu medicină, și nu au nici studii juridice, să se abțină de la a-și adjudeca rolul de specialiști în malpraxis și a încerca să folosească cazul medicului din Bălți pentru dividende politice. Este pur și simplu neetic așa comportament. Dacă dl. doctor consideră că nu are nicio vină, trebuie să încercați măcar să îl credeți, nu să îi coaseți că ar fi săvârșit vreo eroare medicală. Comentariile sunt restricționate tuturor din cauza sensibilității subiectului și nu fiindcă îmi sunteți mai mult sau mai puțin dragi. Acțiunile corecte juridice garantează succesul, nu emoțiile și ieșirile politice ale unora”, a menționat Ala Nemerenco.

La scurt timp, Rodica Rusu Grama a venit cu o replică, declarând: „Aș ruga respectuos miniștrii care nu au nici o pregătire în domeniul legislației și nu înțeleg subtilitățile acestui domeniu să nu se dea mari experți în evaluarea aspectelor juridice ale cazurilor clinice. Nu e etic… vă spun ca om cu pregătire filosofică care știe ce înseamnă etica nu din auzite. (…) Și mai este ceva de clarificat – ca să evaluezi etic și legal cazurile clinice nu trebuie să ai rezidentură și nici să ai practică de medic de familie… Cei care fac pregătirea clinică postuniversitară învață să trateze boli (organe ), cei care fac etică și legislație – ajută medicii în luarea deciziilor complicate din aspect moral și legal. (…) Bioeticienii sunt profesii ale țărilor dezvoltate, care își pregătesc anume așa specialiști, angajați obligatorii în spitale. Însă, la noi în țară pe toate le poate ști și decide doar ministrul sănătății, restul ”toți îs proști””.

Precizăm că, pe 6 noiembrie, medicul urolog Sergiu Cobuz de la Spitalul Clinic Bălți a fost găsit vinovat de încălcarea procedurilor în cazul tratamentului pacientului Vitalie Spatari, un polițist local care a decedat din cauza unor complicații severe, inclusiv septicemie, în anul 2019.  Colegiul penal al Curții de Apel Bălți, care a examinat cauza, l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. De asemenea, instanța i-a interzis să practice medicina pentru o perioadă de trei ani și l-a obligat să plătească despăgubiri, în mărime de 500 000 lei, familiei victimei.

Sentința în privința lui Sergiu Cobuz a provocat reacții critice în rândul comunității medicale din Republica Moldova. Cu un comentariu pe marginea cazului a venit inclusiv Rodica Rusu Grama, care a calificat drept „o rușine” pentru sistemul medical național condmnarea medicului urolog. Ea a ascuzat-o pe ministra Sănătății legea malpraxisului, care să protejeze personalul medical.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook / Ion Ceban

NM Espresso: Un nou jucător în alegerile din Moldova, apărarea spațiului aerian de drone, scandal legat de «ocuparea unei biserici»

La ce să ne așteptăm de la alegerile din Moldova?

În Moldova, cele mai mari transformări ale forțelor politice au loc în rândul opoziției. Un sondaj prezentat recent de compania iData a arătat că partidul de guvernământ PAS își menține un rating stabil, în jur de 26–27%. În schimb, formațiunile proruse — Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Blocul «Pobeda» al lui Ilan Șor — pierd din popularitate: în jur de 11% dintre respondenți ar vota pentru socialiști și circa 10% pentru «Pobeda».

Totodată, Blocul nou-născut «Alternativa», condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a înregistrat deja un debut promițător înaintea alegerilor parlamentare. Aproape 7% dintre alegători sunt gata să-l voteze. Din februarie, ratingul blocului lui Ceban și al politicienilor care s-au alăturat acestuia s-a dublat.

Detalii citiți în articolul NM.


Moldova îmbunătățește apărarea antiaeriană

Ministerul Apărării al Moldovei a prezentat un proiect de lege privind securitatea spațiului aerian național. Guvernul urmează să-l examineze deja la ședința din 2 iulie. Legea actuală este considerată depășită și nu reflectă posibilitățile tehnologiilor moderne scoase în evidență de războiul din Ucraina. Noul proiect prevede reacții clare în caz de pătrundere a dronelor în spațiul aerian al țării, zboruri neautorizate ale avioanelor militare sau ale celor care transportă substanțe periculoase.

În acest material, NM explică modul în care autoritățile intenționează să reacționeze la încălcările spațiului aerian al Republicii Moldova.


Afaceri bisericești

La 1 iulie, în Moldova sosește ministrul de externe al Germaniei, Johann Wadephul. Oficialul german își va concentra vizita pe chestiuni bisericești. Programul său include o conferință de presă la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, întâlniri cu reprezentanți ai diferitor confesiuni religioase și o cină la sediul Președinției, împreună cu Maia Sandu.

Între timp, în Moldova continuă scandalurile bisericești. În satul Grinăuți, raionul Rîșcani, o parte dintre locuitori susțin Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române), iar o altă parte — Mitropolia Moldovei (afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse). În scandal s-a implicat deja Partidul Socialiștilor, care susține că Mitropolia Basarabiei ar fi întreprins, «cu sprijinul poliției și al autorităților locale, o tentativă de preluare prin forță» a bisericii. Cele două mitropolii nu au comentat, deocamdată.


Transportatorii protestează

Asociația Patronală din domeniul transportului rutier (APOTA) va organiza pe 9 iulie primul dintr-o serie de proteste planificate. Acesta va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Următoarele acțiuni sunt planificate în fața sediului Delegației Uniunii Europene în Moldova și al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Datele pentru acestea vor fi anunțate ulterior.

Transportatorii cer autorităților o nouă metodologie de calcul al tarifelor, renunțarea la adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități și amânarea implementării biletului electronic.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, va oferi un interviu live pentru NewsMaker — astăzi, 1 iulie, la ora 17:45, în cadrul podcastului «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi, pe canalul de YouTube al NewsMaker Moldova.


Agenda zilei, 1 iulie:

  • 10:00 — Fracțiunile PAS și PSRM din Consiliul municipali vor susține conferințe de presă.
  • 16:00 — Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință ordinară.
  • 18:00 — Ministrul german de externe Johann Wadephul va susține briefing de presă în fața Catedralei Mitropolitane din Chișinău, fără întrebări din partea presei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: