Termenul de detenție al liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, a fost redus cu 1 927 de zile

Termenul de detenție al liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, a fost redus cu 1 927 de zile, din cauza condițiilor „inumane și degradante” din penitenciar, informează portalul anticorupție.md. Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana. Totodată, instanța a dispus ca statul să-i acorde o despăgubire de 350 de lei pentru șapte zile petrecute în condiții care nu au putut fi luate în calcul.

În total, avocatul lui Moscalciuc, Oleg Mîța, a solicitat reducerea termenului pentru clientul său cu 3 083 de zile. Conform deciziei judecătorului Veniamin Chihai din 3 iulie, termenul a fost micșorat cu peste 1 900 de zile.

Instanța a constatat că Moscalciuc a fost deținut timp de 1 157 de zile în condiții inumane în Penitenciarul nr.13 și a aplicat formula de reducere cu trei zile pentru fiecare 10 zile de detenție, iar pentru șapte zile rămase a decis recompensarea bănească cu 50 de lei pentru o zi.

În august 2019, Judecătoria Chișinău i-a redus lui Moscalciuc termenul de detenție cu șase ani și șase luni. Curtea de Apel Chișinău a anulat, la 16 decembrie 2019, decizia Judecătoriei Chișinău și a trimis dosarul la rejudecare în instanța de fond.

Vladimir Moscalciuc a fost reţinut în anul 2002 pentru furt în proporţii deosebit de mari, fiind condamnat la 15 ani de închisoare. Ulterior, termenul de condamnare i-a fost redus, după care a fost amnistiat în 2010. În aprilie 2012, Moscalciuc a fost însă condamnat din nou la închisoare, pentru un termen de 19 de ani, pentru organizarea unei grupări criminale în penitenciare și pentru șantaj.

Despre condițiile degradante în penitenciar se stipulează în art. 3 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului. La fel, acest articol se referă la tortură și atitudine inumană. Din anul 1997 până în anul 2018, CEDO a declarat Moldova vinovată de încălcarea art. 3 al Convenției de 147 de ori. Cota acestor dosare în numărul total de cauze pe care Moldova le-a pierdut la CEDO constituie 27%.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Șor a încercat să saboteze summitul Moldova-UE? Protest înăbușit de poliție

Liderii Uniunii Europene, Ursula von der Leyen și Antonio Costa, au fost așteptați cu protest la Reședința de Stat, care găzduiește astăzi primul summit Moldova – UE. Manifestația a fost, însă, rapid înăbușită de forțele de ordine. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru NM că acțiunea a fost premeditată și orchestrată de membri ai „grupării criminale Șor”, iar manifestanții au fost identificați în zona de maximă securitate.

„Poliția a cunoscut din timp faptul că în cursul zilei de astăzi urmau să apară provocatori, cu scopul de a schimba accentele și a deturna atenția de la elementul central al evenimentului.
Mai multe persoane, inclusiv tineri au fost văzuți în zona de maximă securitate („zona zero”), iar forțele de ordine au intervenit prompt, acționând strict în conformitate cu prevederile legale. Persoanele în cauză au fost verificate și identificate, iar în urma primelor constatări s-a stabilit că acestea fac parte din gruparea criminală „Șor””, a declarat Mariana Bețivu pentru NM.

IGP reiterează că rămâne ferm angajată în asigurarea ordinii și siguranței publice „și nu va tolera acțiuni menite să destabilizeze situația din țară”.

Amintim că, mai devreme, oamenii legii au confirmat pentru NM că Aeroportul din Chișinău a fost ținta unui apel fals cu bombă, înainte de vizita liderilor europeni în țara noastră. „Toate serviciile cu atribuții în domeniul siguranței au anticipat astfel de scenarii”, a precizat Poliția.

Astăzi, 4 iulie, la Reședința de Stat din Chișinău are loc primul summit bilateral dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Evenimentul este găzduit de președinta Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean. Uniunea Europeană este reprezentată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, António Costa.

Agenda summitului include subiecte-cheie precum procesul de aderare a Moldovei la UE, aprofundarea cooperării economice, extinderea rețelelor de infrastructură, tranziția energetică, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct central al discuțiilor îl constituie prezentarea și avansarea Planului de Creștere pentru Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: