Termenul de detenție al liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, a fost redus cu 1 927 de zile
Full Article 2 minutes read

Termenul de detenție al liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, a fost redus cu 1 927 de zile

Termenul de detenție al liderului interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, a fost redus cu 1 927 de zile, din cauza condițiilor „inumane și degradante” din penitenciar, informează portalul anticorupție.md. Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana. Totodată, instanța a dispus ca statul să-i acorde o despăgubire de 350 de lei pentru șapte zile petrecute în condiții care nu au putut fi luate în calcul.

În total, avocatul lui Moscalciuc, Oleg Mîța, a solicitat reducerea termenului pentru clientul său cu 3 083 de zile. Conform deciziei judecătorului Veniamin Chihai din 3 iulie, termenul a fost micșorat cu peste 1 900 de zile.

Instanța a constatat că Moscalciuc a fost deținut timp de 1 157 de zile în condiții inumane în Penitenciarul nr.13 și a aplicat formula de reducere cu trei zile pentru fiecare 10 zile de detenție, iar pentru șapte zile rămase a decis recompensarea bănească cu 50 de lei pentru o zi.

În august 2019, Judecătoria Chișinău i-a redus lui Moscalciuc termenul de detenție cu șase ani și șase luni. Curtea de Apel Chișinău a anulat, la 16 decembrie 2019, decizia Judecătoriei Chișinău și a trimis dosarul la rejudecare în instanța de fond.

Vladimir Moscalciuc a fost reţinut în anul 2002 pentru furt în proporţii deosebit de mari, fiind condamnat la 15 ani de închisoare. Ulterior, termenul de condamnare i-a fost redus, după care a fost amnistiat în 2010. În aprilie 2012, Moscalciuc a fost însă condamnat din nou la închisoare, pentru un termen de 19 de ani, pentru organizarea unei grupări criminale în penitenciare și pentru șantaj.

Despre condițiile degradante în penitenciar se stipulează în art. 3 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului. La fel, acest articol se referă la tortură și atitudine inumană. Din anul 1997 până în anul 2018, CEDO a declarat Moldova vinovată de încălcarea art. 3 al Convenției de 147 de ori. Cota acestor dosare în numărul total de cauze pe care Moldova le-a pierdut la CEDO constituie 27%.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: