Tiraspolul a anunțat că sistează activitatea punctelor de eliberare a plăcuțelor neutre de înmatriculare. Chișinăul cheamă Tiraspolul să renunțe la idee
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul a anunțat că sistează activitatea punctelor de eliberare a plăcuțelor neutre de înmatriculare. Chișinăul cheamă Tiraspolul să renunțe la idee

Ca urmare a unor mesaje difuzate de către Tiraspol prin care se comunică despre intenția de a sista, începând cu data de 29 decembrie curent, activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au venit cu o reacție. Ei cheamă Tiraspolul „să revină în albia dialogului constructiv, să evite măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune și să renunțe la ideea suspendării activității punctelor”.

Cei de la Birou spun că la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută. Acestea au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care sunt transportate cu aceeași unitate de transport.

„Autoritățile competente ale Republicii Moldova interacționează direct cu reprezentanții companiei vizate. Acesteia i-a fost comunicat că nu există impedimente pentru a autoriza introducerea plăcuțelor cu numere de înmatriculare de model neutru pe teritoriul țării, în corespundere cu cerințele cadrului normativ existent”, comunică reprezentanții Biroului.

Totodată, ei spun că se constată că problema a fost generată de decizia Tiraspolului de a condiționa preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată. „Subliniem că importul acestei categorii de plăci auto nu se încadrează în prevederile legislației naționale și în angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte”, au adăugat cei de la Biroul politici de reintegrare.

În final, reprezentanții Biroului au venit cu un apel: „Chemăm Tiraspolul să revină în albia dialogului constructiv, să evite  măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune și să renunțe la ideea suspendării activității punctelor de înmatriculare din stânga Nistrului”.

***

Tiraspolul a anunțat că, din 29 decembrie, sistează temporar activitatea punctelor de eliberare a plăcuțelor neutre de înmatriculare.  „Așa-numitul Minister al Afacerilor Externe din Tiraspol anunță că sistează temporar activitatea punctelor din motiv că, timp de o săptămână, partea moldovenească nu permite accesul transportului de mărfuri în regiunea transnistreană nici cu numere neutre și nici cu numere transnistrene”, relatează Zdg.md.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: