Legislativul local al regiunii transnistrene a aprobat includerea pachetului de 25% din acțiunile Combinatului de Ciment din Rîbnița în lista bunurilor publice supuse privatizării. Legea a fost adoptată pe 30 aprilie, iar pe 16 mai a fost semnată de liderul transnistrean autoproclamat, Vadim Krasnoselski, scrie МОСТ.
Conducerea nerecunoscută de la Tiraspol a evaluat acest pachet de acțiuni la 32,5 milioane de ruble transnistrene, echivalentul a aproximativ două milioane de dolari.
Totodată, prin aceeași decizie, din lista obiectivelor propuse spre privatizare a fost exclus Combinatul de Panificație din Rîbnița, estimat la doar 500.000 de ruble transnistrene.
Începând cu luna decembrie 2024, în regiunea transnistreană este instituit un regim de stare de urgență economică, în contextul sistării livrărilor tradiționale de gaze către regiune. În acest context, administrația de facto locală a fost nevoită să redistribuie fondurile bugetare și resursele din fondurile speciale pentru a asigura plata pensiilor și a salariilor bugetarilor. În paralel, autoritățile au decis majorarea tarifelor la serviciile comunale, în încercarea de a stabiliza bugetul local.
Combinatul de Ciment din Rîbnița a fost deschis în anul 1958 și a fost, anterior, unul dintre cei mai mari contribuabili din regiune. În 2004, a fost vândut companiei ungare Tegep, iar ulterior a intrat în portofoliul holdingului rus „Metalloinvest”, fondat de oligarhul Alisher Usmanov. Același grup a deținut și Combinatul Metalurgic din Rîbnița.
În anul 2015, „Metalloinvest” a returnat formal Combinatul Metalurgic în proprietatea autorităților de facto a regiunii transnistrene. În același an, pachetul majoritar de acțiuni al Combinatului de Ciment a fost preluat de antreprenorii locali Petru și Oleg Babii.
La sfârșitul lunii aprilie 2025, cu două zile înainte de adoptarea deciziei privind privatizarea cotei de 25% din acțiuni, publicația română Libertatea a publicat o investigație jurnalistică în care îl identifică pe Oleg Babii drept o figură-cheie într-o rețea de firme din România ce alimentează cu valută regiunea transnistreană. Potrivit anchetei, prin aceste companii, Babii ar asigura accesul combinatelor de pe malul stâng al Nistrului la materii prime și piețe externe, în pofida restricțiilor internaționale.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!