Tiraspolul susține că Chișinăul a „anulat” o ședință a grupurilor de experți pe probleme economice. Reacția Biroului politici de reintegrare

Așa-zisul minister de Externe din regiunea transnistreană a anunțat, în dimineața zilei de 27 octombrie, că Chișinăul a anulat o ședință a grupurilor de experți pe probleme economice de pe cele două maluri ale Nistrului. În acest context, „MAE-ul” transnistrean a acuzat Chișinăul că ar avea o „atitudine iresponsabilă”, fapt ce „distruge atmosfera de dialog”. Contactat de NM, Biroul pentru politici de reintegrare că reuniunea nu a fost anulată, ci amânată până în noiembrie. Instituția a precizat că Tiraspolul a inițiat reuniunea în termeni foarte restrâși, iar experții de pe malul drept au agenda planificată.

Moldova a anulat ședința grupurilor de experți pe probleme economice. Acesta a fost inițiat de partea transnistreană pentru a discuta despre blocarea în curs a exporturilor de mărfuri ale întreprinderilor industriale transnistrene. De asemenea, pe ordinea de zi se află și problema importului în Transnistria a unui aparat de radiografie digital necesar pentru Spitalul Clinic Republican, precum și alte subiecte de actualitate. Partea moldovenească a refuzat printr-o scrisoare oficială să organizeze reuniunea la datele propuse de Transnistria. Atitudinea iresponsabilă a Chișinăului față de instrumentele existente ale procesului de negocieri, create pentru soluționarea problemelor urgente, distruge atmosfera de dialog între părți și necesită intensificarea eforturilor de mediere pentru a restabili funcționalitatea mecanismelor de negociere”, se arată în comunicatul forțelor separatiste de la Tiraspol.

Contactat de NM pentru o reacție, Biroul politici pentru de reintegrare a declarat că ședința despre care a menționat Tiraspolul nu a fost anulată, ci amânată pentru luna viitoare, din cauză că experții de pe malul drept al Nistrului aveau agenda planificată deja.

Tiraspolul intenționat a inițiat o reuniune în termeni foarte restrânși și pe subiecte cu tentă politică (importul mărfurilor cu dublă destinație). Chișinăul nu a comunicat refuz, ci a informat că reieșind din agenda preplanificată a experților de pe malul drept ședința se amână pentru luna noiembrie curent, iar problemele ce vizează autorizarea mărfurilor strategice pentru ulterioara lor vămuire pot fi soluționate prin interacțiunea nemijlocită a companiilor vizate cu autoritățile competente ale Republicii Moldova”, a comunicat Biroul politici de reintegrare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: