publika.md

Tiraspolul vrea să prelungească carantina până pe 1 februarie 2021. Chișinăul „regretă” măsura

Tiraspol vrea să extindă până la 1 februarie 2021 perioada regimului de carantină, cu menținerea acelorași restricții în calea liberei circulații a mai multor categorii de cetățeni. Biroul Politici de Reintegrare își exprimă regretul și îngrijorarea în legătură cu această inițiativă.

În pofida sutelor de demersuri și apeluri transmise de către Chișinău, barierele artificiale sunt și în continuare menținute, iar pe parcursul ultimelor aproape nouă luni mii de locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului se află în imposibilitatea de a avea acces la locurile de muncă, domicilii și rude apropiate.

„Statisticile în creștere din ultima perioadă de timp privind infectările cu COVID-19 în regiunea transnistreană, care o mențin practic în topul unităților administrativ-teritoriale cu cifre înalte de infectări, denotă vădit caracterul nefondat al restricțiilor în mod continuu aplicate și necesitatea substituirii lor cu măsuri sanitar-epidemiologice și de protecție individuală în spațiile publice și închise, conform practicilor pe larg aplicate pe întreg teritoriul țării și în plan internațional, fără a afecta dreptul inalienabil al persoanelor la deplasarea nestingherită, la muncă, accesarea serviciilor medicale de pe malul drept al Nistrului etc,” se spune într-un comunicat emis de Biroul Politici de Reintegrare.

Prin urmare, Biroul i-a îndemnat repetat pe reprezentanții Tiraspolului „ să deblocheze libera circulație a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului fără a conexa acest proces la contextul pandemic.”

Menționăm că liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a propus prelungirea regimului de carantină din Transnistria până pe 1 februarie 2021. Un comunicat în acest sens a fost publicat luni, 30 noiembrie.

În document se precizează că, din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus, este nevoie de restricționat accesul din și spre regiune. De asemenea, Vadim Krasnoselski susține că măsurile privind obligativitatea purtării măștii de protecție și respectarea distanței fizice trebuie să rămână în vigoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: