Дарья Слободчикова / NewsMaker

Transportatorii au apăsat pe frână. Cu ce se va încheia greva șoferilor de pe cursele interurbane

Transportatorii de pasageri de pe cursele interurbane au început luni, 7 februarie, o grevă de trei zile. Aceștia sunt nemulțumiți de noua „formulă a tarifelor” pentru transportul de călători care a fost propusă de Ministerul Infrastructurii. Potrivit datelor transportatorilor, 90% din cursele naționale au fost suspendate din cauza grevei. Cei de la Ministerul Infrastructurii susțin că majoritatea curselor funcționează. NM a clarificat, care versiune e mai aproape de adevăr și cum autoritățile intenționează să continue „bătălia pentru tarife” cu transportatorii.

Greva 

După ce protestele organizate de transportatori nu au dat rezultatele așteptate, aceștia au început o grevă de trei zile, despre care Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat săptămâna trecută. Greva se va desfășura de la 7 până la 9 februarie.

Reamintim că transportatorii cer de mult ca autoritățile să majoreze tariful pentru transportul interurban de pasageri. Cei de la APOTA susțin că tariful actual nu acoperă costurile transportatorilor și unele curse și-au sistat activitatea din cauza nerentabilității.

Tariful 

În prezent, tariful pentru transportul interurban este de 60-70 de bani pentru un kilometru, în funcție de nivelul de confort al transportului. Transportatorii cer majorarea tarifului până la 85 de bani. Oleg Alexa, directorul APOTA, susține că, luând în calcul toate costurile și prețurile majorate la carburanți, tariful ar trebui să fie de 1,2 lei pentru un km, însă transportatorii au propus autorităților un tarif mult mai mic „datorită unor opțiuni suplimentare”. „Se are în vedere faptul ca autoritățile să clarifice problemele de la gările auto, cele ce țin de transportatorii ilegali, returnarea accizelor la carburanți”, a precizat Alexa pentru NM. Potrivit afirmațiilor sale, la gările auto de mult funcționează „un sistem ilegal de taxe informale și șantajarea conducătorilor auto”, dar autoritățile nu luptă nicicum în acest sens.

Cei de la „Gările Auto Moderne”, compania care a obținut concesionarea gărilor auto, au refuzat să comenteze la telefon acuzațiile transportatorilor, motivând prin faptul că administrația nu este pe loc. Până la momentul publicării acestui articol (în limba rusă – nota trad.), cei din din companie nu au răspuns nici la solicitarea în scris a NM.

Situația 

Potrivit datelor APOTA, în prima zi de grevă au fost suspendate 90 la sută din curse. „Transportul de pasageri a fost suspendat complet la Șoldănești, Călărași, Strășeni, Cahul, Cantemir, Vulcănești și în alte raioane. Există transport de la gările auto din Bălți, Orhei și Briceni. Cu părere de rău, nu există niciun fel de premise că protestul se va încheia anticipat”, a spus Alexa.

Însă cei de la Ministerul Infrastructurii susțin că „a fost suspendată doar o mică parte a curselor”: „Majoritatea transportatorilor continuă să furnizeze cu responsabilitate servicii publice către cetățeni. […] Până la moment, nu au fost înregistrate plângeri la minister din partea cetățenilor precum că ar fi limitați de transportul public”.

Între timp, presa regională a comunicat că din cauza suspendării curselor, au rămas pustii gările auto din Taraclia, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca.

gagauzinfo.md
gagauzinfo.md

Iar primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat că 80% din transportul din capitală nu a funcționat și din această cauză, oamenii nu au reușit să ajungă din suburbii în oraș.

Reporterii NM au decis să vadă singuri, cum stau lucrurile în Chișinău și au constatat că luni, la Gara Chișinău Centru practic n-a fost transport interurban. Excepție – microbuzele care circulă între Chișinău și localitățile din stânga Nistrului (și postul de televiziune „TCB” din regiunea transnistreană a anunțat că activitatea transportului de pasageri dintre ambele maluri ale Nisturlui nu este perturbată).

 

Дарья Слободчикова / NewsMaker

La Gara Chișinău Sud nu a fost niciun fel de transport interurban. Oamenii care au venit aici, au încercat să prindă mașini de ocazie pe marginea drumului. Acolo se aflau și taximetriștii care-și propuneau serviciile. Unicul microbuz pe care l-au văzut reporterii NM la gară se pregătea să plece în orașul ucrainean Ismail.

Doar la Gara Chișinău Nord era o situație diferită. Erau mai puține microbuze ca de obicei, dar multe curse naționale își continuau activitatea, de exemplu, Chișinău-Bălți. Șoferii acestor curse au refuzat să ofere comentarii. Dar unii dintre ei ne-au spus, în condiții de anonimat, că sunt în grevă administratorii curselor în care nu există concurență între câteva companii. Unii șoferi și-au exprimat îngrijorarea că vor avea mai puțin de lucru dacă va crește tariful la transportul de călători și, respectiv, prețul pentru pasageri.

Cum a rămas Moldova fără transport interurban – puteți vizualiza în reportajul video realizat de NM «Куда пропал транспорт» („Unde a dispărut transportul”).

Tarifele noi

Comentând greva transportatorilor, cei de la Ministerul Infrastructurii au comunicat că la 10 februarie, vor organiza noi consultări cu reprezentanții transportatorilor. În cadrul întrevederii vor discuta despre „formula tarifului” la transportul interurban de pasageri propusă de minister.

Conform acestei „formule”, tariful la transportul de pasageri va rămâne același (60-70 de bani pentru un kilometru), însă transportatorii vor putea majora acest tarif dacă autoritățile locale ale orașului sau ale raionului, în care este deschisă ruta de transport, vor accepta acest lucru. În acest caz, transportatorii vor putea majora tariful până la 70-80 de bani pentru cursele dintre raioane și până la 90 de bani – 1 leu pentru rutele din interiorul raioanelor.

Oleg Alexa a menționat pentru NM că transportatorii vor participa la consultări, însă ei nu sunt de acord cu propunerea ministerului din două motive. Primul – tariful propus pentru cursele dintre raioane (70-80 de bani), al doilea – necesitatea de a coordona acest tarif cu autoritățile locale. „Și dacă consiliul local nu va accepta majorarea tarifului, ce, carburanții se vor ieftini de la sine?”, a întrebat ironic Alexa.

Mircea Păscăluță, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii, a comunicat pentru Europa Liberă că ministerul elaborează noi tarife despre care va informa transportatorii în cadrul consultărilor din 10 februarie. În aceste tarife vor fi incluse prețurile actuale ale carburanților și posibilitatea de a aplica „tarifele diferențiate în situațiile în care acest lucru este necesar”, a menționat Păscăluță.

Reamintim că în ultimele două luni, benzina în Moldova s-a scumpit cu 17%, iar motorina – cu 20%. De ce cresc prețurile la carburanți – puteți afla citind articolul «Почему в Молдове дорожает бензин, и что будет дальше» („De ce se scumpește benzina în Moldova și ce va urma”).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Protestatarii veniți să o susțină pe Tauber la Judecătoria Buiucani, plătiți? Trei persoane, cercetate penal

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a documentat mai multe acțiuni ilegale în timpul protestului care a avut loc pe 14 iulie, în fața Judecătoriei Buiucani din capitală, unde s-a desfășurat o nouă ședință în dosarul deputatei Marina Tauber. Potrivit oamenilor legii, trei persoane – două femei, de 32 și 40 de ani, și un bărbat de 30 de ani – ar fi fost surprinse primind bani, pe care i-ar fi distribuit ulterior altor participanți la manifestație.

Cei trei au fost conduși la sediul Poliției pentru audieri, iar pe numele lor a fost inițiat un proces penal.

„Poliția reiterează că susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal – inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale – va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, anunță IGP.

Astăzi, 14 iulie, la Judecătoria Buiucani au fost reluate pledoariile finale în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional. Ședința a avut loc pe fundalul unui protest organizat în fața instanței, la care au participat și deputați afiliați politicianului fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, precum și zeci de susținători care au scandat lozinci în apărarea deputatei Marina Tauber, vizată în acest dosar.

Reamintim că, la ședința din 11 iulie, procurorii au cerut, în timpul dezbaterilor judiciare, 13 ani de închisoare pe numele Marinei Tauber, cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Acuzarea a cerut, de asemenea, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit. Procurorii au mai cerut în instanță ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei.

Deputata, care potrivit ultimelor imagini publicate pe rețelele de socializare s-ar afla la Moscova, se declară nevinovată, iar dosarul pornit pe numele său – „politic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: