publika.md

Trebuie să plătiți polița medicală, dacă nu locuiți în Moldova? Guvernul amintește: reducerile sunt valabile până pe 31 martie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, le-a reamintit cetățenilor Republicii Moldova, despre necesitatea achitării poliței medicale. În cadrul unei conferinței din 19 martie, acesta a amintit că reducerile sunt valabile doar până la sfârșitul lunii curente. Acesta a precizat că unele categorii de persoane beneficiază de prețuri speciale. În ceea ce privește diaspora, sunt scutiți de plata poliței medicale cei care locuiesc în afara țării mai mult de 180 de zile timp de un an.

Polița trebuie achitată până la 1 aprilie pentru a evita penalități și plata sumei integrale. Cine beneficiază de reduceri: agricultorii – 1264 lei, persoanele cu afaceri în comerțul cu amănuntul – fără mărfuri accizabile – 1895 lei, persoanele cu alte activități economice 2527 lei, cei care activează în domeniul juridic – 5054 lei, pensionarii și persoanele cu dizabilități care dețin întreprinderi individuale sau gospodării țărănești achită o sumă fixă, la fel, redusă“, a precizat reprezentantul Guvernului.

În ceea ce privește cetățenii Republicii Moldova care se află în diaspora, Daniel Vodă a precizat:

Cei care locuiesc peste hotare peste 180 de zile pe an nu sunt obligați să plătească polița, cu unele excepții stabilite de legislație. Acestea includ fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patente și cei înregistrați cu activitate economică în țară trebuie să achite asigurarea, chiar dacă locuiesc peste hotare”.

Avocații, notarii, executorii judecătorești și mediatorii cu licențe active, la fel, sunt obligați să achite polița de asigurare medicală.

Prețul poliței medicale rămâne la 12 636 lei, la fel ca anul trecut. Cei care o cumpără până la 31 martie beneficiază de reduceri, în funcție de categoriile din care fac parte. Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale. De asemenea, pot plăti prima de asigurare prin MPay la terminalele de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM.

Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti de la 1 aprilie prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei, și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: