Trotinetele care nu respectă regulile vor fi scoase din trafic? Șeful IGP: „Trebuie pus un limitator de viteză”

Șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a declarat că, dacă agenții economici care administrează trotinetele nu vor face unele ajustări cerute de oamenii legii, se va recurge „la ridicarea acestor trotinete și neadmiterea lor în trafic”. „Ei nu cunosc cui exact transmit aceste trotinete și cine le utilizează în trafic. Deplasarea acestora pe spațiul public, mă refer la parcuri sau trotuare, viteza acestora trebuie să fie limitată și trebuie să fie pus un limitator de viteză”, a menționat Cernăuțeanu.

La emisiunea Rezoomat de la RliveTV, Cernăuțeanu a declarat că cei care conduc trotinete electrice poartă răspundere în trafic, la fel ca toți ceilalți conducători auto.

„În mod normal ele sunt mijloace de transport, ele trebuie să întrunească cerințele regulamentului circulației rutiere. (…) Ei (nota red. conducătorii) poartă răspundere exact ca și toți ceilalți conducători auto. Indiferent cu ce mijloc de transport nu te-ai fi deplasat, dacă încalci regulamentul circulației rutiere, că pe banda de deplasare, viteză, necedarea trecerii, crearea pericolului de accident rutier… deci e aceeași abordare ca și în cazul celorlalți șoferi”, a comunicat șeful Inspectoratului.

Cernăuțeanu a raportat că există câțiva agenți economici care administrează parcuri de trotinete, iar în privința acestora au fost „înaintate pretenții”. Potrivit șefului Inspectoratului, dacă nu va avea loc o ajustare conform solicitărilor venite din partea oamenilor legii, se va recurge „la ridicarea acestor trotinete și neadmiterea lor în trafic”.

„Am făcut câteva solicitări și ședințe comune cu cei care administrează aceste parcuri de trotinete – sunt câțiva agenți economici… am făcut câteva solicitări și înaintarea câtorva pretenții la compartimentul respectiv – de a ajusta, deoarece este una când se află în trafic acestea, plus ei nu cunosc cui exact transmit aceste trotinete și cine le utilizează în trafic. Deplasarea acestora pe spațiul public, mă refer la parcuri sau trotuare, viteza acestora trebuie să fie limitată și trebuie să fie pus un limitator de viteză. Deci este o situație în care au fost înaintate pretenții, au fost sancționați agenții economici respectivi, la un moment au fost ridicate chiar aceste trotinete în contextul că ele sunt antrenate cumva și pun în pericol traficul rutier. Cu regret, dacă nu o să constatăm o îmbunătățire și o ajustare a solicitărilor care au venit din partea colegilor de la INSP (nota red. Inspectoratul Național de Securitate Publică) în adresa agenților economici vom recurge la ridicarea acestor trotinete și neadmiterea lor în trafic”, a comunicat șeful Inspectoratului General al Poliției.

***

În septembrie 2024, oamenii legii raportau că de la începutul anului, în Republica Moldova, au avut loc peste 60 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor. Iar mai mult de 50 de persoane au suferit răni. Aproape 70% dintre accidente s-au produs din vina celor care au folosit trotinetele. Astfel, oamenii legii au iniţiat în septembrie curent o campanie pentru a-i responsabiliza pe aceşti participanţi la trafic. Detalii AICI.

În octombrie 2024, un bărbat a primit o amendă de 5 mii de lei după ce a condus o trotinetă în stare de ebrietate. Cazul a avut loc în sectorul Rîșcani al capitalei. Detalii AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: