Mihai Armas

Turcia a închis spațiul aerian pentru FlyOne Armenia. Reacția companiei low-cost din Moldova

Turcia fără o notificare prealabilă a închis spațiul aerian către Europa pentru compania aeriană FlyOne Armenia. Declarația a fost făcută de șeful consiliului de administrație al transportatorului aerian Aram Ananian, scrie Interfax. FlyOne Armenia este compania fiică a companiei aeriene low-cost din Republica Moldova FlyOne. Pentru NM, președintele Consiliului de administrație al FlyOne Vladimir Cebotari a declarat că este o situație care nu vizează o anumită companie, dar ține de relațiile Turcia-Armenia. 

Din motive necunoscute nouă și fără niciun motiv aparent, autoritățile aviatice turce au anulat permisiunea acordată anterior FlyOne Armenia de a opera zboruri către Europa prin spațiul aerian turc. Anularea a fost efectuată fără o notificare prealabilă, ceea ce a pus compania aeriană și pasagerii noștri în fața unui fapt”, a comunicat Ananian pentru Interfax.

Ananian a mai declarat că avionul FlyOne, aflat pe ruta Paris-Erevan, a efectuat o aterizare de urgență la Chișinău, adăugând că reprezentanții companiei aeriene iau măsuri în legătură cu incidentul.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu pasagerii cursei. Aceștia ar fi rămas blocați la bord timp de aproximativ două ore.

Noi suntem în avion. (…) Noi nu am ajuns acolo unde ne trebuie. Noi am zburat la Chișinău și stăm de o oră în avion”, a spus o femeie, mai târziu publicând și alte imagini de la fața locului.

Ulterior, pentru TASS, Ananian a menționat că pasagerii cursei Paris-Erevan, care a aterizat la Chișinău din cauza blocării spațiului aerian al Turciei, au fost duși în Armenia.

Pentru NM, președintele Consiliului de administrație al FlyOne Vladimir Cebotari a declarat că „este o situație care nu vizează o anumită companie, dar este o situație cu componente politice, ce ține de relațiile a două state”.

Noi nu putem să comentăm aspectele politice”, a adăugat Cebotari. „Dar, cursele aeriene, deși cu unele mici ajustări, sunt și vor fi operate iar pasagerii vor beneficia de serviciile de transport din plin”, a precizat Vladimir Cebotari.

***

FlyOne este o companie aeriană low-cost din Republica Moldova, fondată la 28 martie 2016. Compania a fost fondată în anul 2015. Soția ex-ministrului Justiției Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, deține 40% din acțiunile companiei. Inna Maleca deține alte 40%, iar directorul companiei, Mircea Maleca și Mariana Tabuică – câte 10%.

În anul 2021, și-a început activitatea compania fiică – FlyOne Armenia.

În decembrie 2022, Vladimir Cebotari declara că FlyOne Airlines a fost certificată în calitate de operator avia și a obținut licență de activitate din partea Autorității Aeronautice Civile Române. Cebotari a precizat că grupul de companii FlyOne va fi constituit din trei companii: FlyOne Moldova, FlyOne Armenia și compania românească FlyOne Airlines. „Acest lucru ne va permite extinderea spre piețele din țările UE, cu care UE are acorduri privind spațiul aerian deschis. De asemenea, ne va acorda acces spre piața internă a UE”, a explicat Cebotari.

În aprilie 2023, FlyOne a anunțat că își lărgește flota cu care va opera curse din Moldova. Potrivit directorului general al companiei aeriene Mircea Maleca, FlyOne planifică să își extindă rețeaua sa de zboruri din și spre Chișinău. În sezonul de vară, FlyOne va opera din Chișinău către/dinspre 29 de destinații precum: Larnaca, Valencia, Berlin, Madrid, Tbilisi, Roma, Milano, Munchen, Amsterdam, Frankfurt, Tel Aviv, Londra (Luton & Stansted), Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Dusseldorf, Nisa, Barcelona, Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Hurghada, Tivat, Tirana.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: