Ucraina, cu ochii pe situația din Transnistria: „Vom depune toate eforturile pentru a preveni orice tentativă a Rusiei de a destabiliza Moldova”
Full Article 2 minutes read

Ucraina, cu ochii pe situația din Transnistria: „Vom depune toate eforturile pentru a preveni orice tentativă a Rusiei de a destabiliza Moldova”

Ucraina urmărește îndeaproape ultimele evoluții din regiunea transnistreană, anunță Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat emis. Kievul a solicitat oficial soluționare pașnică a problemelor economice, sociale și umanitare dintre Chișinău și Tiraspol, fără niciun amestec din exterior. Ministerul ucrainean de Externe dă asigurări că va continua să depună „toate eforturile” pentru a preveni „orice tentativă a Rusiei de a destabiliza Republica Moldova”.

„Ucraina susține soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova. Considerăm că formatul de negociere 5+2 este nefuncțional din cauza prezenței statului agresor, Rusia”, anunță Ministerul de Externe al Ucrainei.

Kievul anunță este și va rămâne un „participant activ în procesul de reglementare transnistreană”. Obiectiv principal, susține sursa, este reintegrarea Republicii Moldova. Ucraina a reiterat, în context, necesitatea retragerii „rapide” a trupelor ruse din regiunea transnistreană, distrugerea muniției la depozitele de la Cobasna și reformatarea misiunii de pe Nistru din militară în civilă.

„De zece ani, Ucraina rezistă agresiunii ruse și de mai bine de doi ani rezistă invaziei pe scară largă a Rusiei. Țara noastră cunoaște ororile războiului și prețul păcii mai bine decât oricine altcineva. Depunem și vom continua să depunem toate eforturile pentru a păstra stabilitatea și a întări securitatea în Europa, precum și pentru a preveni orice tentativă a Rusiei de a destabiliza Moldova sau alte țări din regiunea noastră”, mai anunță Ministerul de Externe al Ucrainei în comunicatul citat.

Amintim că miercuri, 28 februarie, la Tiraspol a avut loc „congresul deputaților de toate nivelurile”, din stânga Nistrului. Evenimentul a stârnit îngrijorări la Chișinău, după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat că deputații nerecunoscuți de la Tiraspol ar putea cere anexarea regiunii transnistrene la Rusia. Informația a fost respinsă de Chișinău, Ucraina și de Tiraspol.

În schimb, „congresul” a votat o rezoluție prin care a cerut „protecția” Federației Ruse în contextul „presiunilor tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Oficiali de la Moscova au declarat deja că Duma de Stat a Rusiei va examina apelul Tiraspolului, cu mențiunea că Rusia „trebuie să își protejeze cetățenii”. La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a calificat apelul Tiraspolului drept o „declarație propagandistică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: