novostipmr.com

Ucraina, cu ochii pe situația din Transnistria: „Vom depune toate eforturile pentru a preveni orice tentativă a Rusiei de a destabiliza Moldova”

Ucraina urmărește îndeaproape ultimele evoluții din regiunea transnistreană, anunță Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat emis. Kievul a solicitat oficial soluționare pașnică a problemelor economice, sociale și umanitare dintre Chișinău și Tiraspol, fără niciun amestec din exterior. Ministerul ucrainean de Externe dă asigurări că va continua să depună „toate eforturile” pentru a preveni „orice tentativă a Rusiei de a destabiliza Republica Moldova”.

„Ucraina susține soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova. Considerăm că formatul de negociere 5+2 este nefuncțional din cauza prezenței statului agresor, Rusia”, anunță Ministerul de Externe al Ucrainei.

Kievul anunță este și va rămâne un „participant activ în procesul de reglementare transnistreană”. Obiectiv principal, susține sursa, este reintegrarea Republicii Moldova. Ucraina a reiterat, în context, necesitatea retragerii „rapide” a trupelor ruse din regiunea transnistreană, distrugerea muniției la depozitele de la Cobasna și reformatarea misiunii de pe Nistru din militară în civilă.

„De zece ani, Ucraina rezistă agresiunii ruse și de mai bine de doi ani rezistă invaziei pe scară largă a Rusiei. Țara noastră cunoaște ororile războiului și prețul păcii mai bine decât oricine altcineva. Depunem și vom continua să depunem toate eforturile pentru a păstra stabilitatea și a întări securitatea în Europa, precum și pentru a preveni orice tentativă a Rusiei de a destabiliza Moldova sau alte țări din regiunea noastră”, mai anunță Ministerul de Externe al Ucrainei în comunicatul citat.

Amintim că miercuri, 28 februarie, la Tiraspol a avut loc „congresul deputaților de toate nivelurile”, din stânga Nistrului. Evenimentul a stârnit îngrijorări la Chișinău, după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat că deputații nerecunoscuți de la Tiraspol ar putea cere anexarea regiunii transnistrene la Rusia. Informația a fost respinsă de Chișinău, Ucraina și de Tiraspol.

În schimb, „congresul” a votat o rezoluție prin care a cerut „protecția” Federației Ruse în contextul „presiunilor tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Oficiali de la Moscova au declarat deja că Duma de Stat a Rusiei va examina apelul Tiraspolului, cu mențiunea că Rusia „trebuie să își protejeze cetățenii”. La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a calificat apelul Tiraspolului drept o „declarație propagandistică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: