UE deschide primele capitole de negociere pentru aderare cu Albania și consideră „fezabil” să finalizeze procesul până în 2030
Full Article 3 minutes read

UE deschide primele capitole de negociere pentru aderare cu Albania și consideră „fezabil” să finalizeze procesul până în 2030

Albania este prima țară care a deschis negocierile de aderare la Uniunea Europeană în conformitate cu metodologia revizuită de extindere, în cadrul unei conferințe interguvernamentale care a avut loc marți la Luxemburg. Primul „grup” de subiecte aflate în curs de negociere vizează sistemul judiciar și drepturile fundamentale, libertatea și securitatea, precum și achizițiile publice și controlul financiar, Calea Europeană.

Delegația Uniunii Europene la cea de-a doua reuniuni a Conferinței de aderare cu Albania a fost condusă de Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului, în numele Președinției ungare la Consiliul Uniunii Europene, cu participarea comisarului pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Delegația albaneză a fost condusă de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama.

Șeful diplomației ungare a evidențiat rezultate bune înregistrate de Albania în procesul de integrare europeană și faptul că, odată cu deschiderea primelor capitole fundamentale în cadrul negocierilor de aderare la UE, țara a atins o altă etapă importantă în eforturile sale de extindere.

„Una dintre prioritățile-cheie ale președinției maghiare este promovarea extinderii UE, deoarece Uniunea Europeană are nevoie de un impuls reînnoit, energie proaspătă și perspective noi, pe care Balcanii de Vest le pot oferi. Aștept cu interes progresele continue ale Albaniei pe calea aderării la UE”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului, în numele Președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, el a susţinut că „este nevoie de acţiuni urgente pentru menţinerea credibilităţii politicii de extindere (a UE – n. red.), de aceea trebuie să accelerăm procedurile”.

Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că „UE are nevoie de Balcanii de Vest la fel de mult cum Balcanii de Vest au nevoie de UE.

„Suntem acum pe drumul cel bun, cu idei clare, cu o voință puternică, și nu există nicio îndoială că vom realiza ceea ce trebuie realizat, ceea ce înseamnă că Albania [ar trebui să adere] la UE până în 2030”, a declarat Rama.

Procesul de screening pentru ambele țări a fost lansat în 2018 – o etapă pregătitoare a negocierilor de aderare care include 35 de capitole, grupate în șase clustere (Aspecte fundamentale; Piața internă; Competitivitate și creștere favorabilă incluziunii; Agenda ecologică și conectivitatea durabilă; Resurse, agricultură și coeziune; Relații externe)

Monitorizarea progreselor înregistrate în ceea ce privește alinierea la acquis-ul UE și la standardele europene relevante și punerea în aplicare a acestora va continua pe parcursul negocierilor.

Conferința de aderare va reveni asupra cluster-ului de capitole deschis astăzi la momentul oportun. De asemenea, progresele înregistrate cu privire la aceste reforme vor determina, de asemenea, ritmul general al negocierilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: