Uniunea Europeană este „surprinsă” de faptul că legea privind comerțul intern va reveni pe agenda parlamentară. Declarația a fost făcut de către șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul reuniunii Platformei societății civile – UE-RM din 13 februarie.
„80% din investițiile care vin în Moldova sunt din UE. În același timp, este important ca reformele asociate cu Acordul de Liber Schimb să continue pentru a spori oportunitățile de dezvoltare și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri. Privinm cu surprindere că legi care nu corespund angajamentelor sub Organizația Mondială a Comerțului și Acordul de Liber Schimb sunt repuse pe agenda parlamentară. Mă refer la Legea comerțului intern. În concluzie, avem în spate un timp suficient pentru a înțelege unde sunt provocările pentru relația noastră Uniunea Europeană – Republica Moldova. Așteptăm în continuare să avem acțiuni concrete și rezultate palpabile”, a menționat Peter Michalko.
Amintim că, în data de 7 februarie, în cadrul înregistrării „Președintele răspunde”, Igor Dodon a anunțat că guvernul a trimis către parlament proiectul de lege privind comerțul intern, care presupune ca cel puțin jumătate dintre mărfurile alimentare din magazine să fie autohtone.
„Fostul guvern al Maiei Sandu a retras-o în interesul corporațiilor străine. Noi, în interesul producătorului autohton, această lege am repus-o în această săptămână înapoi în parlament, pentru examinare. Vreau să văd pe deștepții din opoziție care voiau să facă PR pe chestia asta – în primul rând să explice de ce ministrul lor a retras-o, în al doilea rând să văd cum votează împreună cu socialiștii și cu alții. Trebuie să fie 100 de voturi în parlament. Dacă nu, o să vedem ce sunteți – „balaboli” sau nu. Timpul o să arate”, a declarat atunci Dodon.
Anterior, în data de 4 februarie, Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) a înregistrat în parlament un proiect de modificare a legii privind comerțul intern. Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Alexandru Slusari, a declarat că un proiect asemănător a fost propus în 2018 de către guvernul Filip, însă inițiativa a fost abandonată după votarea în prima lectură.