Un medic infectat cu COVID-19, în vârstă de 79 de ani a murit. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului din 27 martie. Astfel, bilanțul deceselor provocate de pandemia cu coronavirusul de tip nou a ajuns la 2.
„Cu regret, astăzi a decedat încă o pacientă. Este vorba despre o persoană care vine din sistemul de asistență medicală urgentă prespitalicească, este o doamnă care și-a dedicat viața sistemului medical, care a activat foarte mulți ani în asistența medicală. A fost internată la spital pe 19 martie, pe 24 martie a fost transferată de la Spitalul „Toma Ciorbă” la Spitalul Clinic Republican”, a anunțat ministrul Sănătății.
Oficialul a precizat că medicul care a decedat suferea de diabet zaharat și insuficiență cardiacă.
„Vreau să-mi exprim recunoștința nu numai pentru că a fost în prima linie, este eroul sistemului de sănătate, prin dedicația pe care a realizat-o și pentru că în ultimul moment a fost cea care a salvat vieți și a contribuit la îmbunătățirea sistemului de sănătate”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.
Viorica Dumbrăveanu a mai spus că, în prezent, 33 de persoane dintre cele 177 diagnosticate cu COVID-19 sunt în stare gravă. 25 dintre acestea sunt internate la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar 8 la Spitalul clinic Republican. Totodată, dintre cele 177 de cazuri confirmate, 52 sunt de import și 125 cu transmitere locală.
În total, până în prezent, au fost testate 1298 de persoane în condiții de laborator.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.