diez.md

Ultimele zile de activitate pentru Centrul rus de Cultură? Chișinăul a comunicat la ce etapă se află

Republica Moldova se pregătește să denunțe acordul cultural cu Rusia, semnat în 1998, care a stat la baza activității Centrului Rus de Știință și Cultură din Chișinău. Deși autoritățile Republicii Moldova l-au informat încă din februarie 2025 pe Oleg Ozerov, ambasadorul desemnat al Federației Ruse, despre această intenție, Parlamentul a anunțat, pe 23 mai, că documentul urmează să fie propus spre examinare în plen.

Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au anunțat, pe 23 mai, că „Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind înființarea și funcționarea centrelor culturale urmează a fi denunțat”. În acest sens, membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat un aviz consultativ.

„Tratatul a fost semnat în anul 1998 și avea drept scop promovarea istoriei, culturii, precum și informarea publicului despre dezvoltarea proceselor politice, economice, științifice și educaționale ale ambelor state. Inițiativa de denunțare a Acordului aparține Ministerului Culturii, care menționează că, în contextul actualei situații geopolitice și al riscului ridicat de dezinformare, acest tratat poate fi utilizat ca un instrument pentru promovarea unor narative distorsionate de către Federația Rusă. De asemenea, Ministerul Culturii menționează că, în prezent, Republica Moldova nu are un centru cultural pe teritoriul Federației Ruse. Respectiv, nu există un mecanism echitabil pentru promovarea informațiilor despre Republica Moldova, iar acest lucru subminează echilibrul și scopul inițial al Acordului”, au comunicat reprezentanții Parlamentului.

Legislativul a anunțat că „denunțarea Acordului încheiat cu Federația Rusă privind înființarea și funcționarea centrelor culturale urmează a fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului”.

***

Amintim că, pe 13 februarie 2025, Chișinăul l-a informat pe Oleg Ozerov, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, că țara noastră va denunța Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, semnat în anul 1998. Autoritățile au precizat că, după finalizarea procedurilor de denunțare, Centrul Cultural Rus își va sista activitatea în Republica Moldova.

Deciziile au fost luate după ce, în noaptea de 12 spre 13 februarie, noi drone au traversat teritoriul țării. Acestea au explodat: una — pe un teren agricol din raionul Taraclia, cealaltă — pe un câmp dintre Ceadîr-Lunga și Taraclia. Potrivit autorităților moldovene, dronele sunt rusești și au ajuns în Republica Moldova în urma unui atac masiv asupra portului Reni din Ucraina.

Pe 20 februarie, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat că instituția pe care o conduce va elabora un proiect de lege privind denunțarea acordului în baza căruia Centrul Rus de Cultură și Știință din Chișinău își desfășoară activitatea.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Renato Usatîi/Telegram

Un partid – două imnuri: în română și rusă. Usatîi spune că așa vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”

Partidul Nostru va avea două imnuri simbolice – unul în limba română și altul în limba rusă – anunță liderul formațiunii politice, Renato Usatîi. Este vorba despre piesele „Moldovenii când se strâng” și „Моя Игра” (Jocul meu), cu care Usatîi spune că vrea să ajungă „în fiecare colț al Moldovei”.

„Ați văzut cu toții: la toate evenimentele cânt mereu piesa „Moldovenii când se strâng”. E o melodie tristă – la un capăt de masă plânge, la altul – cântă. Voi face tot ce-mi stă în puteri ca atunci când oamenii se adună – să o facă cu bucurie, nu cu lacrimi. Să plângă doar cei care ne-au condus și au distrus această țară timp de 30 de ani!”, a declarat Usatîi.

Politicianul a precizat că „Моя Игра” va deveni imnul simbolic în limba rusă: „Este jocul meu. Al meu și al celor ca mine. Cu aceste două melodii – una românească și una rusească – voi ajunge în fiecare colț al Moldovei. Și voi deveni coșmarul vostru, stimată guvernare!”.

***

Partidul Nostru este o formațiune politică extraparlamentară de opoziție din Republica Moldova, condusă din 2015 de fostul primar de Bălți, omul de afaceri Renato Usatîi.

Recent, formațiunea politică a aprobat oficial o nouă emblemă – ciorchinele de strugure. Reprezentanții formațiunii au argumentat alegerea simbolului prin faptul că este unul comun, „în care să se regăsească toți cetățenii, indiferent de limbă sau etnie”. Agenția Servicii Publice a respins, însă, înregistrarea simbolului, iar partidul a acționat autoritatea, pe care o acuză că a luat o decizie „abuzivă și nejustificată”, în instanța de judecată.

Deși nu a anunțat deocamdată oficial, Renato Usatîi a lăsat în repetate rânduri să se înțeleagă că partidul pe care îl conduce va participa la alegerile parlamentare din această toamnă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: