Un acord PSD cu MAN? Pentru ce îi trebuie lui Ion Ceban fostul partid al lui Plahotniuc și „pile” în România
Full Article 8 minutes read

Un acord PSD cu MAN? Pentru ce îi trebuie lui Ion Ceban fostul partid al lui Plahotniuc și „pile” în România

Partidul lui Ion Ceban ar putea asimila Partidul Social Democrat European (PSDE). Liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a fost primul care a vorbit despre un astfel de scenariu și, deși acest lucru nu a fost anunțat oficial, unele dintre detaliile oferite de Usatîi au fost deja confirmate. Experții cred că PSDE îl poate propulsa pe Ceban la nivel național. NM vă povestește de ce fostul partid al lui Plahotniuc ar trebui să se unească cu un partid în a cărui orientare europeană cred puțini oameni, și să o facă sub patronajul unui partid populist român implicat în scandaluri de corupție.

Zvonuri despre unificare

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a spus că Partidul Social Democrat European va fi asimilat de partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) al primarului Capitalei Ion Ceban. Potrivit lui Usatîi, partidul unit va fi condus de Ceban, iar proiectul de unificare va fi supravegheat de la Bucuresti. Este de remarcat faptul că PSDE este în parteneriat politic cu Partidul Social Democrat din România (PSD). Mai multe indicii indirecte confirmă faptul că acest scenariu este posibil.

În primul rând, până acum nimeni nu a negat informația despre o posibilă unificare a partidelor. Liderul PSDE, Ion Sula, nu a confirmat și nici nu a infirmat pentru NM această informație. Potrivit acestuia, alegerile locale, desfășurate recent, „au arătat cine sunt principalii jucători politici din țară”. „Negociem cu diferiți lideri până când voi putea confirma sau infirma ceva. Vom putea face acest lucru când vor fi mai multe informații”, a spus Sula pentru NM.

Iar șeful filialei PSD din România în Republica Moldova, Iurie Ciocan, a remarcat într-un comentariu pentru NM că fuzionarea partidelor este o chestiune internă a Republicii Moldova, iar PSD din Moldova se ocupă de problemele cetățenilor români care trăiesc aici.

Secretarul de presă al MAN, Natalia Ixari, nu a răspuns la apelurile și mesajele redactorilor, dar anterior Ion Ceban, într-un comentariu pentru TV8, nu a confirmat și nici nu a infirmat această informație.

În al doilea rând , săptămâna trecută Ceban a fost la București, unde s-a întâlnit cu liderul PSD, premierul României, Marcel Ciolacu. Usatîi a fost primul care a vorbit despre posibila vizită a lui Ceban la București. Apoi au apărut informații despre întâlnire în presă; Ceban a confirmat ulterior faptul că a călătorit la București, dar a menționat că a fost într-o vizită privată.

În general, Ceban este un om destul de agreat în România. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut chiar primarilor parteneri ai lui Ceban „să studieze mai bine situația de la Chișinău”. Menționăm că Chișinăul a primit bani de la consiliul raional Buzău, care este condus de Petre Emanoil Neagu, membru al PSD. Însă primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anulat semnarea unui acord de înfrățire cu Chișinăul. Chițac, de altfel, reprezintă Partidul Național Liberal (PNL). În ciuda cooperării cu primarii români, pe perioada mandatului lui Ceban, Chișinăul nu s-a înfrățit nici cu un oraș.

MAN (ne) pro-rus

Atât MAN, cât și PSDE se poziționează ca partide de stânga pro-europene. MAN a apărut pe eșichierul politic al Moldovei relativ recent. La sfârșitul anului 2021, Ceban a anunțat crearea propriului proiect politic, iar la sfârșitul anului 2022 a avut loc congresul de fondare al MAN. Programul partidului lui Ceban afirmă că MAN împărtășește doctrina social-democrată europeană.

„Pro europenismul” neașteptat al lui Ceban i-a surprins pe mulți. Cert este că Ceban provine din Partidul Socialiștilor (PSRM) pro-rus, iar anterior a fost membru al Partidului Comuniștilor. În calitate de candidat PSRM, a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Capitalei în 2019. În perioada în care a fost membru al PSRM, el a criticat în repetate rânduri integrarea europeană a Moldovei și a lăudat perspectiva eurasiatică. Apoi retorica lui Ceban s-a schimbat. Primarul a părăsit PSRM, și și-a creat propriul proiect politic, iar acum demonstrează activ o orientare europeană. În special, el a declarat că reprezentanții MAN vor participa la adunarea organizată de președinta Maia Sandu în susținerea integrării europene, s-a fotografiat cu steagul UE și a invitat toate partidele pro-europene să semneze un document în sprijinul integrării europene, similar cu „Pactul de la Snagov.

În pofida unor astfel de acțiuni, toată lumea crede în sinceritatea sentimentelor europene ale lui Ceban. Experții continuă să-l numească un politician al „Kremlinului”, iar concurentul său la ultimele alegeri locale, Victor Chironda, a organizat chiar o întreagă campanie de informare menită să convingă alegătorii că Ceban este „mâna Moscovei”.

(În trecut) PSDE-ul lui Plahotniuc

PSDE există de mult în politica Moldovei. Este adevărat că această formațiune era cunoscută sub un alt nume – „Partidul Democrat din Moldova” (PDM). În 2016, PDM a fost condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Democrații au fost la putere atunci când Moldova se afla într-o stare de „stat capturat”.

După schimbarea puterii în Moldova, în vara lui 2019, după fuga lui Plahotniuc din țară, partidul a început rebranding-ul. În toamna anului 2022, partidul și-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat din Europa (PSDE), iar liderul său, fostul ministru al Agriculturii, Ion Sula, a devenit noul președinte.

Un PSD (nu chiar) curat

PSDE cooperează activ cu PSD-ul românesc. Partidele au chiar și logo-uri asemănătoare: trei trandafiri roșii într-un pătrat. Ambele partide sunt, de asemenea, membre ale Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), o asociație europeană formată din 33 de partide socialiste, social-democrate și muncitorești.

Un acord PSD cu MAN? Pentru ce îi trebuie lui Ion Ceban fostul partid al lui Plahotniuc și „pile” în România

PSD este popular în România. La ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2020, PSD a ajuns pe primul loc cu sprijinul a 28,9% dintre alegători. PSD are cea mai mare fracțiune din ambele camere ale parlamentului României: are 110 locuri în Camera Deputaților și 47 în Senat. Liderul partidului Marcel Ciolacu conduce Guvernul României, dar președintele Klaus Iohannis a fost ales din partea PNL. Expertul politic Mihaela Sirițanu a remarcat că PSD este unul dintre cele mai mari partide care are o structură de partid dezvoltată în diferite regiuni ale țării.

Este de remarcat faptul că înalții oficiali ai PSD au figurat în repetate rânduri în dosare penale și scandaluri de corupție. Fostul șef al PSD, Victor Ponta, a fost implicat într-un dosar penal, dar a fost achitat. Un alt fost lider de partid, Liviu Dragnea, a fost condamnat în mai 2019 la 3,5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Expertul WatchDog Andrei Curăraru notează că PSD a avut relații complementare cu Moscova. Dovada unor astfel de relații poate fi găsită în declarațiile reprezentanților partidului. De exemplu, în ianuarie 2022, ministrul de atunci al Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre necesitatea de a construi securitatea „împreună cu Rusia, și nu împotriva ei”. La câteva luni după ce a început invazia rusă în Ucraina, deputatul PSD Dumitru Coarnă a vizitat ambasada Rusiei în România. Pentru aceasta, Coarnă a fost însă exclus din partid. „Un membru al PSD nu are treabă la Ambasada Rusiei. Nu am vorbit cu Coarnă, nu pot exista argumente pentru a merge acum la Ambasada Rusiei”, a spus atunci Marcel Ciolacu.

După începerea războiului din Ucraina, potrivit lui Curăraru, este greu să vorbim despre o comunicare deschisă între PSD și Kremlin.

Mihaela Sirițanu a menționat că PSD nu este un partid pro-rus, ci pur și simplu un partid corupt. „În partidele corupte, oamenii își urmăresc propriile interese. Și pentru a le satisface, ar putea avea nevoie și de legături cu Rusia”, a menționat expertul.

Ea a mai adăugat că PSD poate fi considerat un partid populist. „Cel mai recent exemplu este reforma fiscală. PSD a luat o poziție convenabilă și a dat vina pe UE pentru creșterea taxelor”, a menționat Sirițanu.

Pentru ce e nevoie de toate acestea?

MAN poate fi considerat „partidul unui oraș”. Candidații lor au fost reprezentați doar în Chișinău și suburbiile acestuia. Ceban a câștigat alegerile pentru funcția de primar în primul tur, partidul a câștigat 20 de locuri în consiliul municipal, iar după două tururi, candidații MAN au câștigat alegerile pentru funcția de primar în patru suburbii ale Chișinăului.

Totodată, PSDE a câștigat alegerile pentru funcția de primar în 103 localități, iar în raionul Șoldănești a ocupat primul loc la alegerile pentru consiliul raional.

PSDE, spre deosebire de MAN, are filiale de partid în raioanele țării. Prin fuziune, MAN va primi o rețea de partid ramificată. PSDE nu are însă un lider carismatic. „Aceasta seamănă cu modul în care Diacov l-a pus pe Marian Lupu în fruntea PDM. Lupu era un politician tânăr și promițător la acea vreme”, a menționat Curăraru.

Potrivit expertului, un bloc centrist cu o tendință de stânga îl poate aduce pe Ceban la nivel național și va fi de interes pentru electoratul centrist.

Sirițanu crede că PSD mizează deja pe alegerile parlamentare din Moldova, programate pentru 2025. „PAS își va pierde probabil majoritatea și va trebui să facă coaliții. Și MAN are toate șansele să devină partener de coaliție pentru PAS”, a conchis expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: