Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă îngrijorarea față de decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Opinia se conține într-un comunicat al Mitropoliei, emis pe 14 noiembrie.
Potrivit sursei citate, biserica ortodoxă din Moldova califică „o nedreptate fundamentală” această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova „în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice”
„Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară”, se menționează în comunicat.
Mitropolia accentuează că crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri fac parte, din nivelul de bază al educației.
„Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii”, susține Mitropolia.
Din aceste considerente, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept „un act defăimător și de discreditare a majorității naționale. Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam”.
Totodată, Mitropolia îndeamnă membrii Colegiului să-și revizuiască decizia.
Amintim că în ianuarie 2020, Consiliul pentru asigurarea egalității a ajuns la concluzia că Andrei Năstase a încălcat legislația în momentul în care, în calitate de ministru de Interne, a decis instalarea în sediul instituției a unui crucifix. Reprezentanții Consiliului au declarat că aceste fapte reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase și au decis că Năstase trebuie să aducă scuze publice și să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.