Максим Андреев, NewsMaker

Un deputat PAS cere recuzarea lui Vladimir Țurcanu din cadrul examinării cauzei privind constituționalitatea legii prin care guvernul și-a asumat răspunderea

Deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a solicită recuzarea președintelui Curții Constituționale, fostul deputat socialist Vladimir Țurcanu, de la examinarea dosarului privind constituționalitatea legii prin care guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului. O cerere în acest sens a fost formulată și publicată de către parlamentar, luni, 13 aprilie, cu câteva ore înainte de desfășurarea ședinței.

„Conform legii, judecătorul Curţii Constituţionale nu poate participa la examinarea cauzei şi urmează să fie recuzat dacă şi-a expus în public părerea despre constituţionalitatea actului contestat. Chiar dacă, în acest caz, nu însuși Vladimir Țurcan și-a expus în public opinia precum că legea este constituțională, prin faptul că Vladimir Țurcan i-a spus această opinie lui Igor Dodon, iar acesta din urmă, la rândul său, a făcut-o publică, rezultă că condiția care are drept consecință obligativitatea recuzării judecătorului oricum este întrunită.În acest context, am formulat o cerere de recuzare a judecătorului Vladimir Țurcan de la participarea în cadrul acestui dosar. O voi depune la începutul ședinței, cu excepția situației în care Vladimir Țurcan se va autorecuza”, și-a explicat punctul de vedere Litvinenco.

https://www.facebook.com/100015463279463/posts/776788452846590/?d=n

Amintim că, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie, Igor Dodon a afirmat că l-a sunat pe Vladimir Țurcan după decizia Curții Constituționale de a suspenda legea asupra căreia guvernul și-a asumat răspunderea, iar acesta l-a informat că patru judecători au votat în favoarea acestei hotărâri.

„Eu l-am sunat pe dl Țurcanu, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Dl Țurcanu a avut opinie separată”, a precizat șeful statului în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie.

Pe 11 aprilie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a solicitat pornirea urmăririi disciplinare în raport cu președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. Iar deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, a adresat o solicitare de sesizare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe marginea acestui caz.

Amintim că joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care executivul și-a angajat răspunderea în fața parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.

Curtea a declarat admisibile sesizările menționate, fără a prejudeca fondul cauzei.

Luni, 13 aprilie 2020, la ora 12:00, Curtea Constituțională va examina sesizările conexate prin care se solicită controlul constituționalității legii sus-menționate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: