Максим Андреев, NewsMaker

Un deputat PSRM acuză blocul ACUM: „Se blochează intenționat activitatea CSM”

Șeful Comisiei juridice din cadrul legislativului, deputatul PSRM, Vasile Bolea, susține că deputații Blocului ACUM ar sabota intenționat activitatea Comisiei juridice, numiri și imunități, și implicit, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Într-un briefing de presă din 6 martie, acesta a precizat că după ședința parlamentului, membrii Comisiei juridice urmau să se întrunească într-o ședință închisă pentru a stabili dacă dosarele candidaților la funcția de membru al CSM sunt complete și corespund rigorilor.

„Din păcate, ați văzut că și ședința parlamentului a fost închisă din motivul că colegii din blocul ACUM și alții nu au dorit să muncească astăzi. Toți colegii au fost anunțați despre acest lucru. Din păcate, ședința închisă a Comisiei juridice nu a avut loc, deoarece nu am avut cvorum. Toți sau o parte bună din colegi au avut alte activități, decât cele pentru care au fost mandatați de către parlament. Nu am putut astăzi să examinăm admisibilitatea acestor dosare”, a argumentat Bolea.

Acesta a mai spus că ședința a fost transferată pentru săptămâna viitoare. Astfel, deputații urmează să decidă asupra admisibilității dosarelor, după care vor fi publicată lista candidaților admiși la concurs.

„Păcat că unii colegi manifestă nedorință de a activa în comisii, manifestă o nedorință de a participa la aceste procese și atitudinea față de activitatea comisiei lasă de dorit. Vom încerca săptămâna viitoare să organizăm ședința comisiei și să examinăm adminisibilitatea acestor dosare și să finalizăm acest concurs și să deblocăm situația din CSM. Prin acest comportament neglijent, colegii special, intenționat, blochează activitatea din cadrul CSM”, a adăugat Bolea.

Amintim că, în data de 26 februarie, Comisia juridică, numiri și imunități, din cadrul legislativului, a decis să prelungească termenul în care persoanele interesate pot să prezinte expuneri asupra candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Precizăm că, la 20 decembrie 2019, parlamentul a votat în lectură finală modificările la Legea cu privire la CSM. Proiectul a fost aprobat cu 56 de voturi ai deputaților PDM și PSRM. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședință înainte ca documentul să fie supus votului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

1.700 de moldoveni, ruși și ucraineni ar fi obținut acte românești cu domicilii fictive. Percheziții la Suceava

93 de percheziții au loc joi, 3 iunie, în județul Suceava din România, într-un dosar în care funcționari publici sunt suspectați că ar fi emis acte de identitate românești, cu domicilii fictive, pentru 1.700 de cetățeni ruși, moldoveni și ucraineni.

Descinderile au vizat sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice, într-un dosar privind emiterea unor acte de identitate românești, în baza unor domicilii fictive, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Ancheta vizează o rețea formată din funcționari ai unui serviciu de evidență a populației și ai unei primării, bănuiți că au ajutat peste 1.700 de cetățeni din Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte state din fosta URSS să obțină acte de identitate românești, în perioada 2023-2024.

Potrivit procurorilor, rețeaua funcționa prin falsificarea unor certificate de cetățenie și a cărților de identitate.

„Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fară acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și, implicit, fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, susțin procurorii.

Cauza penală vizează comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Suceava, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Aproximativ 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS și-au stabilit domiciliul fictiv în acest județ în cursul anilor 2023 și 2024, potrivit anchetatorilor.

Descinderile de astăzi vin la două zile după ce în România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: