Un grup de scriitori de la Chișinău nu a fost lăsat să intre în Tighina. Reacția Biroului politici de reintegrare
Full Article 2 minutes read

Un grup de scriitori de la Chișinău nu a fost lăsat să intre în Tighina. Reacția Biroului politici de reintegrare

Patru scriitori autohtoni care se îndreptau, pe 16 septembrie, spre liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, au fost opriți de către așa-numiții grăniceri transnistreni. Scriitorilor le-au fost luate buletinele de identitate. S-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema. Grupului de scriitori de la Chișinău le-au fost înapoiate actele, dar nu li s-a permis accesul în regiune.

Scriitoarea Maria Ivanov a scris pe pagina sa de Facebook că, împreună cu alți trei colegi de brealsă – Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun și Elvira Moroșan, intenționau să se deplaseze la un liceu cu predare în limba română din regiunea transnistreană, unde urmau să se întâlnească cu elevi ai instituției de învățământ.

După ce scriitorii au ajuns la postul ilegal de la intrarea în orașul Tighina, le-au fost luate buletinele de identitate și au fost analizate amănunțit toate revistele pe care le aveau, care urmau a fi donate liceului. Cel mai mult le-a atras atenția „grănicerilor” un număr al unei reviste care conține imagini din Kiev, realizat recent de fotograful Ștefan Susai.

După mai bine de o oră, le-au fost restituite actele, au fost preluate exemplarele numărului cu fotografii de la Kiev și nu au fost lăsați să intre în localitate.

Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că a fost informat despre incident de către Dumitru Crudu. Cei patru scriitori se îndreptau spre liceu „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris.

Potrivit Biroului, s-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema.

Incidentul de azi demonstrează cu prisosință faptul, că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația. Biroul va comunica detaliile acestui incident OSCE și celorlalți mediatori internaționali și va pune în discuție subiectul și pe agenda următoarei reuniuni în format 1+1”, a adăugat Biroul politici de reintegrare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: