Un moldovean riscă până la 15 ani de închisoare pentru exploatarea prin muncă „la negru” a șase străini
Full Article 3 minutes read

Un moldovean riscă până la 15 ani de închisoare pentru exploatarea prin muncă „la negru” a șase străini

Dosarul unui bărbat de 49 de ani din Criuleni, care a a exploatat prin muncă cetățeni ai Uzbekistanului începând cu luna decembrie 2021 până în aprilie 2022, a fost transmis în judecată. Informațiile au fost făcute publice pe 6 ianuarie de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Bărbatul a ajutat șase cetățeni ai Uzbekistanului, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, să ajungă în Republica Moldova la muncă. Acesta le-a promis un contract de muncă, salarii bune, dar și condiții decente.

Astfel, cei cinci bărbați lucrau la confecționarea ușilor și plitelor pentru sobe, iar o femeia lucra în calitate de bucătar în echipă.

Peste câteva zile de la sosire, acesta le-a cerut pașapoartele pentru legalizarea muncii lor. Totuși, nici după câteva luni de muncă, nici după ce persoanele au hotărât să părăsească locul de muncă, învinuitul nu le-a restituit pașapoartele, invocând o pretinsă datorie acumulată pentru transportarea lor din Uzbekistan și adăpostirea victimelor în Moldova, solicitând de la acestea să semneze o recipisă cu datoria indicată, într-o altă limbă decât cea cunoscută de victime.

Învinuitul este fondator și conducător a două companii, cu activitate inclusiv în turnarea fontei, precum și în agricultură. Acesta a fost reținut în octombrie 2022, urmare a investigațiilor ofițerilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane.

Ulterior, bărbatul a fost plasat în arest preventiv, iar apoi a fost eliberat sub control judiciar.

Totodată, asupra casei învinuitului, care valorează peste 500.000 lei, a fost aplicat sechestru în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin această infracțiune.

Mai mult, procurorii PCCOCS au aflat că victimele erau obligate să muncească fără echiparea lor corespunzătoare și cu încălcarea măsurilor de protecție. Aceștia erau adăpostiți în spațiile aflate în proprietatea uneia din companiile învinuitului, iar hrana o primeau în contul salariului promis, cu program de la 7:00 la 18.00.

Ulterior perchezițiilor efectuate de oamenii legii, victimele au beneficiat de serviciile unui centru de plasament, unde le-a fost acordată asistență juridică, psihologică și medicală.

Potrivit Codului penal, exploatarea prin muncă a mai multor persoane se pedepsește cu 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de până la 400.000 lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: