Andrei Mardari / NewsMaker.md

Un ofițer SIS este bănuit de divulgare a informațiilor atribuite la secret de stat

Un ofițer al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) este bănuit de divulgare a informațiilor atribuite la secret de stat. SIS și procurorii au efectuat în dimineața de 18 noiembrie percheziții în biroul de serviciu și la domiciliul acestuia, se arată într-un comunicat de presă.

Ofițerii SIS și procurorii au făcut percheziții în biroul de serviciu și la domiciliul ofițerului, fiind ridicate dispozitive de stocare a informației și înscrisuri. Acesta și-a recunoscut integral vina și cooperează cu ancheta.

Angajatul SIS este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 344 alin.(1) din Codul Penal – divulgarea informațiilor ce constituie secret de stat de către o persoană căreia aceste informații i-au fost încredințate sau i-au devenit cunoscute în legătură cu serviciul sau munca sa.

Tot astăzi, persoana a fost suspendată din funcție pe motivul săvârșirii unor presupuse fapte penale și în vederea protejării imaginii instituției și a prestigiului profesiei.

„SIS reiterează poziția fermă asupra unei politici de zero toleranță față de corupție și orice încălcări ale cadrului normativ în vigoare și acțiuni care aduc prejudiciu și atingere imaginii instituționale, precum și discreditează statutul de ofițer de informații”, se arată în declarația instituției.

***

Potrivit Codului Penal, divulgarea informaţiilor ce constituie secret de stat de către o persoană căreia aceste informaţii i-au fost încredinţate sau i-au devenit cunoscute în legătură cu serviciul sau munca sa, dacă nu constituie trădare de Patrie sau spionaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 27 500 de lei la 47 500 de lei sau cu închisoare de pînă la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Aceeaşi acţiune soldată cu urmări grave se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: