Un post TV, rămas fără licență de emisie în Moldova, a atacat decizia CSE în instanță: „Am fost corecți”
Full Article 4 minutes read

Un post TV, rămas fără licență de emisie în Moldova, a atacat decizia CSE în instanță: „Am fost corecți”

RTR Moldova consideră ilegală decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prin care șase posturi TV sunt private de licență de emisie pe durata stării de urgență. Postul de televiziune anunță că a contestat decizia CSE din 16 decembrie. Totodată, televiziunea spune că toate emisiunile RTR pot fi văzute, din 19 decembrie, în emisia unui alt post TV. 

„Un motiv incriminat canalului nostru TV este acoperirea incorectă a evenimentelor din țară și a operațiunilor militare din Ucraina. Am încercat întotdeauna să vă oferim telespectatorilor noștri posibilitatea de a vedea și auzi părerile tuturor părților, a tuturor partidelor și formațiunilor politice, să fim corecți și obiectivi atunci când transmitem evenimentele. Se pare că autorităților nu le place aceasta”, au comunicat reprezentanții RTR Moldova.

Postul TV rămas fără licență pe perioada stării de urgență mai spune că „în spatele acestei decizii nu stau doar motivele politice, ci și cele de corupție”.

„Primul în lista persoanelor, inclus în lista de sancțiuni UE, SUA și lista aprobată de CSE este Vladimir Plahotniuc care este în continuare proprietar 100% a două posturi TV – Prime și Publika. Aceste posturi mulți ani la rând au dezinformat. (…) Însă CSE ignoră în mod deliberat aceste dovezi incontestabile”, susține postul TV.

RTR Moldova anunță că a contestat deja decizia CSE din 16 decembrie. „În următoarele 72 de ore, cererea noastră ar trebui să fie luată în considerare de instanță”, au menționat reprezentanții televiziunii, pe 17 decembrie.

„Având în vedere că difuzarea postului nostru TV poate fi întreruptă, dorim să vă informăm că începând cu 19 decembrie toate emisiunile RTR, serialele dumneavoastră preferate, le puteți urmări în emisia postului „Cinema1”, care este disponibil pe toate rețelele de televiziune prin cablu și IPTV din Moldova”, au mai anunțat cei de la RTR Moldova. 

***

Șase posturi de televiziune din Republica Moldova vor rămâne fără licență de emisie pe perioada stării de urgență. O decizie în acest sens a fost luată de CSE, pe 16 decembrie. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

Conducerea postului de televiziune TV6 consideră nejustificată decizia CSE. Aceasta a făcut apel la comunitatea internațională. Mesaje similare au publicat Orhei TV și Primul în Moldova.

Președinta țării Maia Sandu a comentat decizia CSE prin care șase posturi TV s-au ales cu licența de emisie suspendată. Președinta țării a menționat că „persoane supuse sancțiunilor internaționale” ar urmări destabilizarea situației din țară, de aceea, spațiul informațional trebuie protejat. Și prim-ministrul Natalia Gavrilița justifică decizia CSE prin necesitatea protejării cetățenilor și a țării.

Iar președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că în Republica Moldova sunt posturi de televiziune care spală creierii oamenilor, care propagă ura și nesupunerea civică și care justifică războiul Rusiei din Ucraina. Șeful Legislativului a lăudat activitatea actualei componențe a Consiliului Audiovizualului și a spus că, în sfârșit, instituția veghează asupra integrității și corectitudinii spațiului informațional din Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a numit decizia CSE un act arbitrar. Reprezentanții opoziției au cerut demisia premierului Natalia Gavrilița și au spus că vor contesta decizia comisiei în instanță.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a lansat noi acuzații la adresa autorităților de la Chișinău, după ce CSE a decis suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune. Zaharova a declarat că autoritățile Republicii Moldova „țin cursul spre distrugerea oricărei forme de disidență din țară, folosind metodele cenzurii totalitare”.

Uniunea Jurnaliştilor din Rusia consideră că decizia CSE din 16 decembrie este o lovitură gravă pentru populația vorbitoare de limbă rusă a țării. În acest sens, Uniunea a făcut apel la toate organizaţiile jurnalistice internaţionale pentru drepturile omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: