getyourguide.com

Un ziar ucrainean anunță despre plecarea în masă din Ucraina a celor mai bogați oameni de afaceri 

Mulți oameni de afaceri din Ucraina au părăsit țara în data de 13 februarie. Unii dintre ei au organizat zboruri private, comunică ziarul Ukrainska Pravda, potrivit meduza.io.

Aproximativ 20 de chartere și avioane private au plecat de la Kiev doar duminică. Printre cei care au organizat zborurile se află Rinat Ahmetov (ocupă primul loc în lista celor mai bogați ucraineni conform Forbes) și Boris Kolesnikov (locul 55 conform Forbes).

A părăsit țara și Viktor Pinciuk, miliardar căsătorit cu fiica fostului președinte ucrainean Leonid Kucima.

Politicianul Igor Abramovici, un cunoscut om de afaceri, implicat în domeniul construcțiilor, a organizat și el un zbor de 50 de persoane. În avion s-au aflat, rude și parteneri de afaceri ai lui Abramovici, care e membru al partidului pro-rus Pentru Viață. Destinația avionului a fost Viena.

În ultimele săptămâni mai mulți oameni de afaceri au părăsit Ucraina: pe 10 februarie – Vadim Novinsky (al 8-lea pe lista Forbes) și Alexander Yaroslavsky (al 9-lea), pe 12 februarie – Vasily Khmelnitsky (al 29-lea) și Vadim Stolar (al 64-lea), 13 februarie – Andrey Stavnitser (locul 49) și Vadim Nesterenko (locul 96).

***

Amintim că Guvernul ucrainean a promis duminică că își va menține spațiul aerian deschis. „Cel mai important lucru este că pentru Ucraina nu are niciun rost să-şi închidă spaţiul aerian. Nu are niciun sens. Şi, în opinia mea, este ceva ce aduce cu un fel de blocadă parţială”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului de personal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Serviciul public ucrainean de trafic aerian a sfătuit însă companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo. Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample, a anunţat sâmbătă agenţia de presă RIA.

Totodată, Guvernul Ucrainei a alocat duminică 16,6 miliarde de grivne (592 de milioane de dolari) pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian ucrainean, a anunțat premierul Denys Shmygal. Shmygal a declarat pe rețelele de socializare că fondurile „au fost alocate pentru a asigura siguranța zborurilor în Ucraina pentru companiile de asigurări și de leasing”.

Compania aeriană olandeză KLM – parte a Air France – a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Este primul mare transportator care ia o astfel de decizie. La rândul său, compania germană Lufthansa ia în considerare suspendarea zborurilor, deși un oficial ucrainean de rang înalt a subliniat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.

Amintim că duminică, avionul unei companii low-cost ucrainene care zbura de la Madeira la Kiev a aterizat la Chișinău, după ce proprietarul său a refuzat survolarea spațiului aerian al Ucrainei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: