Licitația de la Aeroportul Chișinău, cu privire la închirierea spațiilor comerciale, va fi relansată cu noi condiții de participare. Ar urma ca licitația să fie divizată în două loturi – un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante). Totodată, termenul de transmitere în chirie să fie extins, de la 3 – la 5 ani. Înainte de aceasta se va propune Parlamentului ajustarea legii „pentru a include Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor interzise de privatizare. Următoarea licitație va fi inițiată „din momentul modificării legislației”. Precizările au fost făcute de Agenția Proprietății Publice (APP), pe 3 mai.
Agenția Proprietății Publice a anunțat că „licitația pentru locațiunea (arenda) spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) va fi relansată cu ajustarea condițiilor de participare”. Astfel, potrivit Agenției, vor fi atrase „mai multe companii internaționale cu renume”. Instituția a mai spus că propune schimbarea condițiilor „având în vedere că în ultima etapă a licitației anterioare a depus actele doar o singură companie”.
Drept urmare, APP a anunțat că va recomanda Aeroportului Internațional Chișinău să examineze oportunitatea ajustării caietului de sarcini prin:
– includerea explicațiilor suplimentare și mai detaliate ale criteriilor, fără a lăsa loc de interpretări;
– reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, drept recomandare de la 10 – la 7;
– divizarea licitației în 2 loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante).
Totodată, Agenția a menționat că va propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 – la 5 ani pentru compania câștigătoare.
„Termenul de 3 ani prevăzut inițial în caietul de sarcini este bazat pe normele legale existente. Pentru a exclude limitarea actuală de maximum 3 ani de contract în locațiunea spațiilor din cadrul aeroportului, APP va veni către Parlament cu propuneri de ajustare a legii, pentru a include Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile (interzise) de privatizare. Această modificare, de asemenea, va garanta că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor”, au menționat reprezentanții Agenției.
Potrivit instituției, următoarea licitație va fi inițiată „din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare”.
***
În ianuarie 2024, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a inițiat, în comun cu Aeroportul Internațional Chișinău, procesul de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free. Reprezentanții Agenției spuneau că în incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional.
Pe 20 februarie, șeful Agenției Proprietății Publice anunța despre relansarea licitației, după ce la prima licitație cu strigare organizată de Guvern au participat doar două companii. „LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, comunica oficialul. Detalii AICI.
Pe 25 martie, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău declarau că licitația a fost prelungită, după ce doar o companie a depus dosarul pentru participare. Detalii AICI.
Pe 17 aprilie, reprezentanții Aeroportului Chișinău anunțau că licitația a fost sistată din nou. Compania Lagardere Travel Retail, singura care a depus dosarul, nu ar fi prezentat „toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală”. Se menționa că licitația va fi relansată. Detalii AICI.
Anterior în spațiul public au apărut zvonuri despre faptul că, caietul de sarcini pentru licitație ar fi fost făcut după profilul Lagardere, lucru negat de vicepreședintele companiei Baptiste Duguit. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!