1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

Următorul an școlar va începe duminică, 1 septembrie, și se va încheia sâmbătă: cât vor dura vacanțele

Anul școlar 2024-2025 va începe duminică, pe 1 septembrie, și se va încheia sâmbătă – pe 31 mai. În aceste zile, de weekend, elevii și profesorii vor veni în instituțiile de învățământ doar pentru careul solemn. În același timp, vacanțele în anul de studii 2024-2025 vor fi integrale. Precizările au fost făcute de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. 

Perciun a anunțat că vacanțele vor fi integrale.

„Vom avea o vacanță de toamnă de pe 28 octombrie până pe 3 noiembrie, o vacanță de iarnă de pe 25 decembrie până pe 8 ianuarie, o vacanță de primăvară de pe 3 până pe 9 martie și o vacanță de Paști de pe 19 până pe 28 aprilie. Am vrut să evităm situația din anul acesta când elevii, dintr-o săptămână, două zile învață și trei zile sunt în vacanță; sau într-o zi sunt în vacanță, revin la școală după care iarăși merg în vacanță. Nu credem că un asemenea model este bun nici pentru părinți, nici pentru procesul educațional”, a comunicat ministrul.

El a mai spus că „anul de studii va începe pe 1 septembrie, fiind o zi de duminică”.

„În realitate se va desfășura tradiționalul eveniment de deschidere, după care lumea va merge acasă. Și același lucru se va întâmpla pe 31 mai, va fi sâmbătă. (…) Respectiv vom avea aceste două zile de studiu, dar care în esență vor fi zile foarte scurte pentru că nu se desfășoară activități educaționale pe bune, de obicei, în zilele acestea. Dar ele vor fi pe deplin plătite”, a menționat Perciun.

Ministrul a mai declarat că vor fi recuperări – pe 9 noiembrie și 15 martie,.

„Pentru aceste recuperări în zilele de sâmbătă, profesorii vor primi o zi de vacanță pe care vor putea să și-o ia în perioadele de vacanță stabilite și enunțate anterior. În același timp vor fi remunerați pentru acea zi de vacanță. Cu alte cuvinte, vor primi două salarii pentru faptul că lucrează sâmbătă și vor mai avea și o zi de vacanță”, a conchis Perciun.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: