Liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi și-a îndemnat susținătorii să vină, pe 7 iunie, în fața Curții de Apel Chișinău, unde va fi examinată contestația depusă de blocul electoral care îi poartă numele, față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), privind deschiderea a doar 139 secții de votare. Potrivit acestuia, se încearcă examinarea cât mai rapidă a contestației.
Usatîi a precizat că a primit confirmarea privind recepționarea contestației nu de pe adresa oficială de e-mail a Curții de Apel Chișinău, ci de pe cea privată a unei angajate. Totodată, liderul formațiunii „Partidul Nostru” a precizat că, în fruntea completului de judecată care va examina contestația, a fost desemnat magistratul Ion Muruianu.
„Ne informează că la ora 11:00 va avea loc ședința, judecător Ion Muruianu. Informația a fost actualizată de Curtea de Apel la ora 7:47 de minute. În afară de Muruianu, am aflat că din completul de judecată mai face parte și Anatol Minciună – acel judecător de la Curtea de Apel Chișinău care a votat împreună cu altă slugă a lui Plahotniuc, eliminarea noastră din alegerile parlamentare în noiembrie 2014”, a anunțat Usatîi.
Primarul de Bălți și-a chemat susținătorii, dar și alte formațiuni politice care sunt interesate ca diaspora să aibă posibilitatea de a vota pe 11 iulie, să vină la Curtea de Apel Chișinău la ora 11:00. Pentru soluționarea problemelor finaciare legate de deschiderea unui număr mai mare de secții de votare, Blocul electoral „RENATO USATÎI” a propus ca patru formațiuni politice care beneficiază, lunar, de finanțare din buget (PAS, PDM, Platforma DA și „Partidul Nostru”) să doneze mijloacele bănești. Datorită sumei adunate, potrivit lui Usatîi, ar putea fi deschise mai multe secții de votare în străinătate.
Pe 6 iunie, Blocul electoral „RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul de secții de votare care urmează a fi deschise în fara țării în cadrul scrutinului parlamentar din 11 iulie.
***
Ion Muruianu, în anul 2004, a devenit judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar din 2007 până în 2012, a fost președintele CSJ. Din anul 2012, activează la Curtea de Apel. Din 2007 până în 2020, Moldova a pierdut la CEDO 14 dosare în care deciziile au fost emise de completul de judecată din care făcea parte Muruianu.
Amintim că, în cadrul ședinței din 5 iunie, CEC a decis constituirea a 139 de secții de votare – același număr ca în cadrul scrutinului prezidențial din noiembrie 2020. Hotărârea a fost luată în pofida propunerii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de a deschise 190 de secții de votare.
PAS, Platforma DA, AUR, PLDM și Partidul „Democrația Acasă” au anunțat că vor protesta, pe 7 iunie, începând cu ora 12:00, la CEC.